Марко Теренције Варон Реаћанин

С Википедије, слободне енциклопедије
Марко Теренције Варон
Лични подаци
Датум рођења116. п. н. е.
Место рођењаРијети,
Датум смрти27. п. н. е.
Место смртиРим,

Марко Теренције Варон Реаћанин (лат. Marcus Terentius Varro Reatinus; вероватно Реата, 116 — Рим, 27. п. н. е.) је био римски писац[1], који је због ширине и разноврсности свог образовања задобио како код савременика (Цицерона), тако и код потоњих писаца (Квинтилијана, Августина), надимак „најученијег Римљанина“. Рођен је 116. п. н. е. вероватно у Реати (данас Ријети), прастаром сабинском граду у Лацију, оданде је његова породица, иначе из класе еквита, држала извесне велепоседе. Првобитно је учио под надзором Луција Елија Стилона Преконина, чувеног учењака, такође из класе еквита, који је био близак са грчком и латинском књижевношћу, и који се нарочито интересовао за римске старине, од којих је неке, попут химни Салијеваца и Законе дванаест таблица, илустровао коментарима. Упивши склоност ка овоме од свог учитеља, коју је доцније гајио с толиким жаром и успехом, Варон је довршио школовање похађајући предавања код Антиоха из Аскалона, филозофа са Академије који је нагињао схватањима стоичара, да би потом узео удела у јавном животу. О његовом напретку у државној служби нисмо у потпуности обавештени, али се зна да је деловао као Помпејев легат приликом грађанског рата у Шпанији и да је заузимао високо место у морнарици током похода против киликијских гусара и Митридата. Такође, познато је да је уз Афранија и Петреја учествовао у грађанском рату на страни Помпеја, и да је приликом једног неуспешног маневра у Шпанији био приморан да се обавеже Цезару да ће му предати своје легије.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Мишић, Милан, ур. (2005). Енциклопедија Британика. В-Ђ. Београд: Народна књига : Политика. стр. 20. ISBN 86-331-2112-3. 
  2. ^ Caes. B. C. ii. 20.

 Овај чланак садржи текст из публикације која је сада у јавном власништвуСмит, Вилијам, ур. (1870). Речник грчких и римских биографија и митологија.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)