Марко Хијетала

From Википедија
Jump to navigation Jump to search
Марко Хијетала
Marco Hietala.jpg
Марко Хиетала
Датум рођења(1966-01-14)14. јануар 1966.(54 год.)
Место рођењаКуопио
 Финска

Марко Тапани Хијетала (фин. Marco Hietala; Хелсинки, 14. јануар 1966) је басиста и певач финског метал бенда Најтвиш. У групу је дошао пред снимање албума Century Child, после одласка претходног басисте Самија Ванске. Хијетала је такође певач и басиста групе Тарот као и један од чланоба групе Нордерн Кингс (Northern Kings). Такође је био члан групе Синерџи.

Његовим доласком у групу, написано је неколико песма у којиме је Хијетала певао у дуету са бившом чланицом Најтвиша Тарјом Турунен, што је омогућили вођи групе и текстописцу Туомасу Холопаинену да искористи Хијеталин глас како би дао нову димензију групи. Имао је пар дуетских песама које је певао у дуету са другом певачицом Најтвиша Aнет Олзон.

Спољашње везе[edit]

Марко Хијетала је рођен као најмлађе дете у породици Хијетала. Живео је у Терву до његове 15. године па су се преселили у Куопио где је почео са часовима класичне гитаре и певања. 1984. године Марко и његов старији брат Захари Хијетала су оформисали бенд Тарот чије је оригинално име било Purgatory. 1986. Тарот је склопио договор за снимање првог албума и кренули су на турнеју.

Хијетала се придружио бенду Најтвиш 2002. пред снимање четвртог студијског албума Century Child.