Марк Лежер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Марк Д. Лежер
Датум рођења 26. март 1973.
Место рођења Ланкастер
 Канада
Датум смрти 17. април 2002.
Место смрти фарма Тарнак
 Авганистан

Марк Д. Лежер (енгл. Marc D. Léger; Ланкастер, 26. март 1973 — фарма Тарнак, 17. април 2002) је био водник канадске војске који је убијен у Авганистану од тзв. пријатељске ватре. Његов меморијални фонд је активан на просторима Босне и Херцеговине.

Биографија[уреди]

Црква и школа у Врбици које су обновљене захваљујући Марли Лежер

Лежер је рођен у Ланкастеру (Канада, Онтарио), 26. марта 1973. године. У канадској војсци је служио од своје 20. године све до своје погибије. Током 2000. године служио у мировној мисији у Босни и Херцеговини.

Марк Лежер је погинуо 17. априла 2002. године. Када је погинуо имао је 29 година.

Погинуо је у тзв. Инциденту на фарми Тарнак. Инцидент се догодио када је амерички авион бацио ласерски навођену бомбу на трећи батаљон канадске лаке пешадије Принцезе Патрише у којем је Марк служио. Пешадија је учествовала у војној вежби пуцања противтенковским пројектилима. Поред Марка погинуло је још три канадска војника старости 21-27 година, а осам војника је рањено.

Меморијални фонд и награде[уреди]

Његова удовица Марли Лежер је основала меморијални фонд у његову част. Средствима тог фонда се финансирала рестаурација порушених кућа у Босни и Херцеговини.

Марлеј је 10. маја 2003. године отворила сеоски центар (парохијски дом) у селу Врбици на Ливањском пољу, који припада епархији бихаћко-петровачкој Српске православне цркве. Осим његовог фонда, донатор изградње је била и Канадска међународна агенција за реконструкцију.

Маркова мајка, Клер Лежер, добила је титулу Мајка сребрног крста 2005. године од Канадске краљевске легије.

Спољашње везе[уреди]