Марсел Дасо

Из Википедије, слободне енциклопедије
Марсел Дасо
Dassault Marcel.jpg
Марсел Дасо 1914.
Датум рођења 22. јануар 1892.
Место рођења Париз
 Француска
Датум смрти 17. април 1986.
Место смрти Неји сир Сен
 Француска

Марсел Дасо (франц. Marcel Dassault), право име Марсел Блох (франц. Marcel Bloch; Париз, 22. јануар 1892Неји сир Сен, 17. април 1986) је био француски индустријалист у области производње авиона.

Дасо је завршио лицеј Кондорсе, школу Бреге (данас Високу школу за инжењере у електроници и електротехници) и Супаеро (Националну високу школу за аеро- и космонаутику).

Изумео је тип авионског пропелера који је француска армија користила током Првог светског рата и основао авионску компанију Société des Avions Marcel Bloch ("Авионска компанија Марсел Блох"). Након национализације његове фирме под Народним фронтом 1936, остао је у њој као директор. Током Другог светског рата је као Јеврејин депортован у концентрациони логор Бухенвалд у Немачкој, одбијајући сарадњу са немачком авио-индустријом.

1949. године је променио своје презиме у Блох-Дасо, а затим у Дасо. Дасо је био псеудоним његовог брата Даријуса Пола Дасоа у француском Покрету отпора, и потиче од char d'assaut, француске речи за тенк. Марсел Дасо је затим 1950. прешао у католичанство.

Након рата, Марсел Дасо је изградио водећег произвођача војних авиона у Француској, компанију Avions Marcel Dassault. На челној позицији групе наследио га је његов син Серж.

Марсел Дасо је сахрањен на гробљу Паси у париском 16. арондисману.

Види и[уреди]

Спољашње везе[уреди]