Маскутени

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Маскутен)
Маскутени
Укупна популација
Њихови потомци су данас део народа Кикапу
Региони са значајном популацијом
Сродне етничке групе
Остали алгонквински народи

Маскутени су алгонквински народ који је у време првог сусрета са Европљанима насељавао југозапад данашње америчке државе Мичиген. Након што су их одатле потиснуле Отаве насељавали су обе стране реке Мисисипи у близини данашње границе Висконсина и Илиноиса.

Етимологија[уреди | уреди извор]

У Односима Језуита Нове Француске у више наврата су поменути као „Народ ватре”.[1][2] Један од језуита је забележио следеће: „Народ Ватре је погрешно тако назван, његов прави назив је Маскутенч (енгл. Maskoutench), што значи „земља без дрвећа”, попут оне коју насељава овај народ; али пошто је, променом неколико слова, назив овог народа укључивао реч која означава „ватру”, они су названи Народ Ватре”.[3]

Данас постоје три теорије о пореклу назива овог народа, према првој изведен је из месквачке речи која значи „Мали преријски народ”, према другој из саучке речи „Машкотеви” (сау. Mashkotêwi) која значи прерија, а према трећој је кованица саучких речи „Машкотевиненива” (сау. Mashkotêwineniwa) која значи Преријски Индијанци и „Шкотеви” (сау. shkotêwi) која значи ватра.[4]

Њихов аутоним је непознат.[5] Хурони су их звали Ацистеронон (хур. Atsistaeronnon) што значи „Народ ватре”.[6]

Историја[уреди | уреди извор]

Почетком 18. века насељавали су обале реке Мисисипи у близини данашње границе Висконсина и Индијане

Најстарији историјски извори о Маскутенима потичу од француских мисионара, који су их описали као народ насељен у јужном делу данашњег Мичигена. Мисионари су забележили да су Маскутени бројнији од Неутрала, Хурона и Ирокеза заједно.[7] Маскутени су се 1712. ујединили са Кикапуима и Месквацима (Фоксима), након што су скоро у потпуности истребљени у рату са Французима и Потаватомима.

Преживели су се одселили на запад. Маскутени се у историјским изворима последњи пут помињу као посебан народ 1779. године, када су живели на реци Вобаш (у данашњој Индијани) са Кикапуима и мајамским племеном Пјанкашо. Преживели Маскутени су забележени у документима Сједињених Држава из 1813. и 1825. године као део Кикапујског Преријског Племена.

Насеља названа по Маскутенима[уреди | уреди извор]

Град Маскута у Илиноису је 1839. назван по народу Маскутен.[8]

Према неким изворима село Москва у округу Ајова у Висконсину је названо по Маскутенима.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Santoro, Nicholas J. (1. 1. 2009). Atlas of the Indian Tribes of North America and the Clash of Cultures (на језику: енглески). iUniverse. ISBN 9781440107955. 
  2. ^ Sturtevant, William C. (1. 1. 1978). Handbook of North American IndiansНеопходна слободна регистрација (на језику: енглески). Government Printing Office. 
  3. ^ „The Jesuit Relations and Allied Documents Volume 55”. puffin.creighton.edu. Архивирано из оригинала 21. 3. 2016. г. Приступљено 21. 5. 2016. 
  4. ^ „Gordon Whittaker: A Concise Dictionary of the Sauk Language” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 29. 10. 2020. г. Приступљено 30. 10. 2022. 
  5. ^ Lee Sultzman, "Mascouten History", Dickshovel, accessed 5 July 2010
  6. ^ „The Early Map "Novvelle France": An Linguistic Analysis” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 09. 01. 2022. г. Приступљено 30. 10. 2022. 
  7. ^ „the Jesuit Relations and Allied Documents Volume 27”. puffin.creighton.edu. 11. 8. 2014. Архивирано из оригинала 21. 03. 2016. г. Приступљено 21. 5. 2016. 
  8. ^ Illinois (1839). Laws of the State of Illinois Enacted by the ... General Assembly at the Extra Session ... (на језику: енглески). Illinois State Journal Company, State Printers. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]