Маскутени

С Википедије, слободне енциклопедије
Маскутени
Укупна популација
Њихови потомци су данас део народа Кикапу
Региони са значајном популацијом
Сродне етничке групе
Остали алгонквински народи

Маскутени су алгонквински народ који је у време првог сусрета са Европљанима насељавао југозапад данашње америчке државе Мичиген. Након што су их одатле потиснуле Отаве насељавали су обе стране реке Мисисипи у близини данашње границе Висконсина и Илиноиса.

Етимологија[уреди | уреди извор]

У Односима Језуита Нове Француске у више наврата су поменути као „Народ ватре”.[1][2] Један од језуита је забележио следеће: „Народ Ватре је погрешно тако назван, његов прави назив је Маскутенч (енгл. Maskoutench), што значи „земља без дрвећа”, попут оне коју насељава овај народ; али пошто је, променом неколико слова, назив овог народа укључивао реч која означава „ватру”, они су названи Народ Ватре”.[3]

Данас постоје три теорије о пореклу назива овог народа, према првој изведен је из месквачке речи која значи „Мали преријски народ”, према другој из саучке речи „Машкотеви” (сау. Mashkotêwi) која значи прерија, а према трећој је кованица саучких речи „Машкотевиненива” (сау. Mashkotêwineniwa) која значи Преријски Индијанци и „Шкотеви” (сау. shkotêwi) која значи ватра.[4]

Њихов аутоним је непознат.[5] Хурони су их звали Ацистеронон (хур. Atsistaeronnon) што значи „Народ ватре”.[6]

Историја[уреди | уреди извор]

Почетком 18. века насељавали су обале реке Мисисипи у близини данашње границе Висконсина и Индијане

Најстарији историјски извори о Маскутенима потичу од француских мисионара, који су их описали као народ насељен у јужном делу данашњег Мичигена. Мисионари су забележили да су Маскутени бројнији од Неутрала, Хурона и Ирокеза заједно.[7] Маскутени су се 1712. ујединили са Кикапуима и Месквацима (Фоксима), након што су скоро у потпуности истребљени у рату са Французима и Потаватомима.

Преживели су се одселили на запад. Маскутени се у историјским изворима последњи пут помињу као посебан народ 1779. године, када су живели на реци Вобаш (у данашњој Индијани) са Кикапуима и мајамским племеном Пјанкашо. Преживели Маскутени су забележени у документима Сједињених Држава из 1813. и 1825. године као део Кикапујског Преријског Племена.

Насеља названа по Маскутенима[уреди | уреди извор]

Град Маскута у Илиноису је 1839. назван по народу Маскутен.[8]

Према неким изворима село Москва у округу Ајова у Висконсину је названо по Маскутенима.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Santoro, Nicholas J. (1. 1. 2009). Atlas of the Indian Tribes of North America and the Clash of Cultures (на језику: енглески). iUniverse. ISBN 9781440107955. 
  2. ^ Sturtevant, William C. (1. 1. 1978). Handbook of North American IndiansНеопходна слободна регистрација (на језику: енглески). Government Printing Office. 
  3. ^ „The Jesuit Relations and Allied Documents Volume 55”. puffin.creighton.edu. Архивирано из оригинала 21. 3. 2016. г. Приступљено 21. 5. 2016. 
  4. ^ „Gordon Whittaker: A Concise Dictionary of the Sauk Language” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 29. 10. 2020. г. Приступљено 30. 10. 2022. 
  5. ^ Lee Sultzman, "Mascouten History", Dickshovel, accessed 5 July 2010
  6. ^ „The Early Map "Novvelle France": An Linguistic Analysis” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) 09. 01. 2022. г. Приступљено 30. 10. 2022. 
  7. ^ „the Jesuit Relations and Allied Documents Volume 27”. puffin.creighton.edu. 11. 8. 2014. Архивирано из оригинала 21. 03. 2016. г. Приступљено 21. 5. 2016. 
  8. ^ Illinois (1839). Laws of the State of Illinois Enacted by the ... General Assembly at the Extra Session ... (на језику: енглески). Illinois State Journal Company, State Printers. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]