Маслац

Из Википедије, слободне енциклопедије

Ово је стара верзија странице коју је уредио Soundwaweserb (разговор | доприноси) у 18:10, 13. децембар 2018. (Враћене измене 178.148.11.231 (разговор) на последњу измену корисника Lotom). Садашња адреса (URL) трајна је веза ка овој верзији која се може значајно разликовати од тренутне.

Иди на навигацију Иди на претрагу
Маслац
Дрвена бућкалица

Маслац, масло, путер, путар и бутер (нем. die Butter) све су називи за млечни производ добијен мућкањем слатке и киселе павлаке. Маслац произведен од киселе павлаке мора да мирише на диецетил а слатки маслац мора имати укус павлаке.

Маслац је храњив додатак храни, али у већим количинама утиче лоше на људско здравље повећавајући холестерол.

Производња

Маслац се раније производио у дрвеним бућкалицама, а од 1878. године појавом сепаратора започела је производња маслаца на велико.

Павлака се убризгава у бућкалицу, где се подвргава снажном мешању ради разбијања масних капљица. Приликом мућкања сједињују се ситни делићи масти најпре у мање, а затим и у веће грудвице, а течност се зове млаћеница.

Маслац произведен у индустријским погонима може садржавати до 2% кухињске соли и може се бојити природним бојама. Добар маслац има својствен угодан мирис и укус, а укус зависи од исхране крава чије се млеко узима.

Складиштење и чување

Маслац се чува до 14 дана на температури до +5 °C, а дуже од 14 дана на температури до -20 °C.

Спољашње везе