Матео Месина Денаро

С Википедије, слободне енциклопедије
Матео Месина Денаро
Mattdenaro.jpg
Слика из возачке дозволе
Датум рођења (1962-04-26)26. април 1962.(60 год.)
Надимак Диаболик, Сицилијац
Статус Бегунац
Деца 1

Матео Месина Денаро рођен 26. априла 1962), познат и као Дијаболик, шеф је сицилијанске мафије. Надимак је добио по истоименом лику из италијанског стрипа . Сматра се једним од нових лидера Коза Ностре након хапшења Бернарда Провенцана 11. априла 2006. и хапшења Салватореа Ло Пикола у новембру 2007. Матео Месина Денаро постао је познат 12. априла 2001. године, када га је магазин L'Espresso ставио на насловницу са насловом: Ecco il nuovo capo della Mafia („Ево новог шефа мафије“). На листи је најтраженијих од 1993. године, а према часопису Форбес један је од десет најтраженијих криминалаца на свијету. [1] [2] Смрћу Бернарда Провензана у 2016. и Салватореа Рине у 2017. години, Месина Денаро се види као несуђени шеф свих шефова (Кум) у мафији.

Рани живот[уреди | уреди извор]

Матео Месина Денаро рођен је у Кастелветрану у провинцији Трапани на Сицилији . Његов отац, Франческо Месина Денаро, познат као Дон Цицио, био је капо мандаменто Кастелветрануије и шеф мафијашке комисије регије Трапани. Матео је научио да користи пиштољ са 14 година, а своје прво убиство починио је са 18 година. Процењује се да је убио најмање 50 људи. „Сам сам напунио гробље“, похвалио се једном. Репутацију је стекао убиством супарничког шефа Винценза Милаза из Алкаме и дављењем Милазове тромесечно трудне девојке.

Његов отац започео је као campiere (наоружани чувар) породице Дали, богатих земљопоседника који су били међу оснивачима Банко Сицула . Постао је fattore (надгледник имања) земаљских поседа Дали. Они су Месини Денару предали значајно имање у области Зангара (Кастелветрануо). Међутим, испоставило се да је прави нови власник Салваторе Рина, који је био у савезу са Месином Денаром. [3]

Антонио Дали Старији морао је 1983. поднети оставку у одбору Banco Sicula, јер се појавио на списку тајне масонске ложе Пропаганда Дуе (П2) . Његов син Антонио Дали Млађи. постао је сенатор странке Форза Италиа Силвиа Берлусконија 1996. године, а у априлу 2001. подсекретар у Министарству унутрашњих послова, институцији одговорној за борбу против организованог криминала. Његов рођак Ђакомо Дали је саветник Banca Commerciale Italiana (Comit) у Милану, која је 1991. године стекла Банка Сицула. Матеов брат Салваторе Месина Денаро, ухапшен новембра 1998, радио је у Банка Сицула и наставио да ради за Comit .

Мессина Денаро је често представљена као немилосрдни плејбој мафијаш и женскарош, који вози скупи спортски аутомобил Порше и носи сат Ролек , и наочаре за сунце Ray-Ban и фенси одећу модних креатора Армани- а и Версаче-а . [4] Он је страствени играч рачунарских игара, а за њега кажу да је отац ванбрачног детета, што је необично у конзервативној култури мафије. Месина Денаро има репутацију брзог живота и наводно је убио сицилијанског власника хотела који га је оптужио да је младе девојке одводио у кревет. [5] Као такав, он се изузетно разликује од традиционалних мафијашких шефова попут Салватореа Рине и Бернарда Провенцана који тврде да се придржавају конзервативних породичних вредности.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ The World's 10 Most Wanted Fugitives, Forbes Magazine, 13 May 2010
  2. ^ Who is now on the World's Most Wanted list? The Guardian, 4 May 2011
  3. ^ „Il catalogo è questo”. www.societacivile.it. Приступљено 5. 5. 2021. 
  4. ^ „Prosecutor hunting Sicily’s top Mafiosi lives under lockdown”. theglobeandmail.com. 4. 7. 2016. 
  5. ^ Cosa Nostra cerca il nuovo padrino Архивирано 26 април 2008 на сајту Wayback Machine, La Stampa, 13 April 2006