Пређи на садржај

Мато Могуш

С Википедије, слободне енциклопедије
Мато Могуш
Датум рођења(1912-05-02)2. мај 1912.
Место рођењаГенералски Стол
Датум смрти1946.

Мато Могуш (Генералски Стол, 2. мај 1912Оточац, 1946) био је хрватски католички свештеник, присталица усташког покрета и геноцидне политике хрватске државе. Пред Окружним народним судом у Госпићу осуђен је на смрт стрељањем према оптужници[1]:

  1. Што је као усташки повереник за котар Удбину доласком усташа на власт организовао усташку милицију с којом је разоружавао бившу југослoвенску војску.
  2. Што је као усташки повереник врло често заказивао и одржавао састанке са сеоским усташким повереницима.
  3. Што је усташама издавао наређења за хапшење српског народа који је редовно после хапшења био убијан.
  4. Што је пљачкао имовину српскога народа који је убијен од стране усташких разбојника.
  5. Што је позивао и терао српски народ да се покатоличи.
  6. Што је одржавао јавно и масовно састанке, позивајући хрватски народ да масовно приступа усташком покрету и да поведе борбу за истребљивање Срба у Хрватској.

Био је активни учесник и помагач у извођењу геноцида над Србима у селима Јошан и Висућ у околини Удбине у септембру и децембру 1942. када је поклано више од ‭420 Срба.[2] Са ослобађањем Удбине од стране устаника у децембру 1942. Могуш бежи са хрватским живљем у страху од казне за почињене покоље над Србима у котаревима Кореница и Удбина.

Један је од бројних злочинаца које Католичка црква у Хрватској покушава да рехабилитује са циљем ревизије историје и негирања геноцида над Србима.[1]

  1. ^ а б „Riječka nadbiskupija”. arhiv.ri-nadbiskupija.hr.otvorena.com. Архивирано из оригинала 06. 08. 2017. г. Приступљено 30. 07. 2019.  Невалидан унос |dead-url=dead (помоћ)
  2. ^ Ђуро Затезало, Радио сам свој сељачки и ковачки посао: Свједочанства о геноциду, Загреб, 2005. pp. 356.