Маузолеј југословенских војника у Оломоуцу

Из Википедије, слободне енциклопедије
Маузолеј југословенских војника у Оломоуцу

Маузолеј југословенских војника у Оломоуцу је неокласична капела - костурница која садржи остатке 1188 југословенских војника погинулих у Првом светском рату. Маузолеј је изграђен 1926. године у парку Безручове сади историјском центру Оломоуца, Чехословачка (данас Чешка). Дизајнер капеле био је архитекта Хуберт Ауст. Од 3. маја 1958. године објекат се води као споменик културе. Данас је маузолеј оштећен, али је реновирање спречено због нејасних власничких права.

Слични споменици, на територији Чешке, постоје у Јиндриховицама, у Прагу и у Тренчину.

Карактеристике[уреди]

Капела је висока 11 метара са куполом на врху. Две реда степеника воде са две стране до улаза капеле који се налази иза 12 дорских стубова који стоје у три реда. Епиграф на капели гласи: Верност за верност - Љубав за љубав (први део је на чешком језику, а други део је на српском). Зграда стоји на вештачкој хумци, унутар којих је костурница. Изнад улаза у костурницу је портал са ликом ожалошћене жене и грбовима Краљевине СХС и Чехословачке. Костурница дименизија 14 пута 7 метара садржи остатке 1188 југословенских војника који су преминули у војној болници у Оломоуцу. Мошти се чувају у малим дрвеним сандуцима.

Стање и планови обнове[уреди]

Маузолеј је у лошем стању због физичких утицаја и вандализма и стога није отворен за јавност. Фреске сликане у византијском стилу су такође делимично оштећене.

Улаз у капелу је затворен дрвеним вратима, која су такође уништена од вандала. Вандали су уништили и неколико дрвених сандука и украли неке лобање и друге кости. Као резултат тога, капела је зазидана 1990. године. Захваљујући томе, костурница је спашена од поплава које су погодиле Оломоуц 1997. године. Улаз је отворен 1998. ради процене обима неопходних поправки и да се заустави ширење буђи, а потом је поново зазидана.

Први покушај обнове је био са званичним власником капеле, СФР Југославијом, на почетку 1990-их, али су преговори прекинути због распада Југославије.

Године 2006. је направљен споразум са амбасадом Словеније, као једним од сукцесора. Очекивало се да ће поправка коштати 12,5 милиона чешких круна, а да ће новац обезбедити град Оломоуц, европски структурни фондови и чешко Министарство културе. Међутим, пројекат је суспендован, јер због проблема са имовинским правима, ЕУ финансирање није могуће.

Слике[уреди]

Спољашње везе[уреди]