Мачка међу голубовима

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Мачка међу голубовима (енгл. Cat Among the Pigeons) је детективски роман који је написала Агата Кристи први пут издат 1959. године. Главну улогу има белгијски детектив, Херкул Поаро.

Радња[уреди | уреди извор]

Red information icon with gradient background.svgУПОЗОРЕЊЕ: Следе детаљи заплета или комплетан опис!

Мачка међу голубовима је постављена у време око 1950. у Медоубенку, ексклузивној школи за девојчице у северној енглеској води њен оснивач, госпођица Булстрод. „Мачка“ из наслова је у ствари убица, који напада пар недеља пре летњег распуста, реметећи мир у школи. Чини се да су ти напади повезани са доласком 15-годишње девојчице и принцезе Шајсте која долази са блиског истока, и која постаје нови штићеник Медоубенка. Међутим, Шајста остаје неповређена, а полиција нема ни доказе ни мотив за убиство. Да ли могу они спречити злочин?

Тек у последњој трећини књиге Херкул Поаро се појављује. Једног јутра добија посету од Џулије Апџон, једне од тинејџерских студената у Медоубенку, која је наишла на нешто што је веровала да може угрозити њен живот ако се то сазна. Поаро се ускоро налази на трагу крадљиваца драгуља, и шверцера, као и убица. Такође налази изгубљени мотив који је поприлично другачији од онога што полиција мисли.

Личности у књизи „Мачка међу голубовима“[уреди | уреди извор]

  • Херкул Поаро; Белгијски приватни детектив
  • госпођица Булстрод; Декан приватне школе за девојчице
  • Шајста; принцеза блиског истока, ученица у школи
  • Џулија Апџон ; Тинејџерка и полазница у школи