Мачка (ваздухопловна једрилица)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Мачка
BAM-39-Macka.jpg
Опште
Земља порекла  СФРЈ
Произвођач ВТЦ Вршац

Мачка је акробатска једноседа једрилица дрвене конструкције са неувлачивим амортизованим скијама за слетање испод трупа. Конструисна је и производила се у Ваздухопловно-техничком центру у Вршцу. Била је једина конструисана југословенска акробатска једрилица.

Развој[уреди]

Прототип једрилице Мачка, дело инжењера Милоша Илића, направљен је 1956. године у Ваздухопловно-техничком центру у Вршцу, а после његовог испитивања 1958. урађена је мала серија, такође у Вршцу. Интересантно је да је инжењер Илић репне површине и одговарајући део трупа практично преузео са једрилице Иленденка.

Захваљујући великој покретљивости и чврстој конструкцији била је погодна за обуку пилота-једриличара за акробатско летење, а често је виђана на аеро-митинзима. Према својим карактеристикама спада у ред врхунских конструктивних решења свог времена у свету.

Коришћење[уреди]

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  • Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са Музеја ваздухопловства Београд. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009082810052656.