Мађарска реформаторска црква и зграда парохијског дома у Руменки

Из Википедије, слободне енциклопедије
Мађарска реформаторска црква и зграда парохијског дома у Руменки
Rumenka, Calvinist church.jpg
Мађарска реформаторска црква
Опште информације
Место Руменка
Општина Нови Сад
Држава  Србија
Време настанка 1836.
Тип културног добра Споменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе града Новог Сада
Седиште Нови Сад
Адреса Булевар Михајла Пупина бр. 22 21000
Званични веб-сајт

Мађарска реформаторска црква и зграда парохијског дома у Руменки под заштитом су државе и убрајају се у споменике културе у категорији непокретних културних добара од великог значаја.

Црква је по службеним подацима црквене општине саграђена је 1836. године а наводи се и 1844. као година подизања. У складу са принципима Реформаторске цркве, избегнута је свака сувишна декорација, грађевина је изведена у духу неокласицизма као једнобродна са двоспратним звоником над западним прочељем. Како вера наглашава чистоту и скромност тако је бојење спољних и унутрашњих зидова белом бојом избегнута и сувишна декорација. Простор храма оживљен је проповедаоницом на канелираном стубу са капителом у облику лотосовог цвета, балконом на западној страни, који почива на стубовима, и ограђеним простором уз главни улаз, чије су доње партије изведене у комбинацији са три лучно засведена отвора.

Уз цркву је подигнута, између 1780. и 1786. године, зграда за становање управитеља имања грофа Харика из Футога. У овом приземном објекту са тремом, отвореног аркадама на дорским стубовима, данас је смештен парохијски дом. Током 2000. године извршени су санациони радови на архитектури.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]