Мајкл Хиксон

С Википедије, слободне енциклопедије
Мајкл Хиксон
Лични подаци
Датум рођења(1994-07-16)16. јул 1994.(29 год.)
Место рођењаСједињене Америчке Државе Амхерст (Масачусетс), Сједињене Државе
ДржављанствоСједињене Државе
Висина173 цм
Маса68 кг
Спортске информације
Спортскокови у воду
даска појед. и синхроно
Награде и медаље
Олимпијске игре
Сребрна медаља — друго место Рио 2016. даска 3 м синхро
Светско првенство
Бронзана медаља — треће место Казањ 2015. даска 1 метар

Мајкл Хиксон (енгл. Michael Hixon; Амхерст, 16. јул 1994) елитни је амерички скакач у воду чија специјалност су углавном синхронизовани и појединачни скокови са даске са висине од једног и три метра.

Каријера[уреди | уреди извор]

Хиксон (лево) и Сем Дорман током наступа на ЛОИ 2016.

Хиксон је рођен у спортској породици, његова мајка Менди је бивша скакачица у воду и тренутни тренер у скоковима у воду на Универзитету Масачусетс, док је отац Дејвид кошаркашки тренер. Скокове је почео да тренира са 7 година, а мајка му је управо била и први тренер.[1] Први запаженији успех у каријери остварио је као дванаестогодишњи дечак освојивши титулу националног првака у свом узрасту. Четири године касније осваја сребро на светском првенству за јуниоре (у синхронизованим скоковима са даске) и бронзу на Олимпијским играма младих у Сингапуру (даска 3 метра појединачно).

Први значајнији успех у сениорској каријери остварио је на светском првенству 2015. у руском Казању где је освојио бронзану медаљу у скоковима са једнометарске даске.

На америчком националном првенству 2016. изборио се за пласман на Летње олимпијске игре 2016. у Рио де Жанеиру где је у пару са Семом Дорманом освојио сребрну медаљу у синхронизованим скоковима са даске. У Рију се такмичио и у појединачним скоковима са даске, и у тој дисциплини је заузео десето место.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Wells, Bill (27. 3. 2010). „Amherst teenage diver puts 2016 Summer Games on radar”. MassLive.com. Приступљено 9. 9. 2010. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]