Пређи на садржај

Мајндерт Хобема

С Википедије, слободне енциклопедије
Мајндерт Хобема
Лични подаци
Датум рођења(1638-10-31)31. октобар 1638.
Место рођењаАмстердам,
Датум смрти7. децембар 1709.(1709-12-07) (71 год.)
Место смртиАмстердам,

Мајндерт Хобема (хол. Meindert Hobbema; Амстердам, 16381709) био је холандски сликар. Његов рад представљају готово искључиво пејзажи.

Биографија[уреди | уреди извор]

О његовом животу и раду није познато много.

Пут између топола (1681), Национална галерија у Лондону

Мајндерт Хобема се са 30 година 2. новембра 1668. оженио служавком Елтије Винк у Старој цркви у Амстердаму. Кумови су били младин брат и Јакоб ван Ројсдал. Може се претпоставити да су Ројздал и Хобема били пријатељи и да је Ројздал био учитељ сликања Хобеми. Хобема и Елтије су имали четворо деце. Елтије је умрла 1704, а Хобема децембра 1709. Обоје су сахрањени на сиротињском гробљу у Амстердаму.

У реализацији свог сликарског заната Хобема је био изузетно стрпљив. Са изузетном пажњом је примећивао детаље у шуми, живицама, млиновима и језерима. Једини начин на који је ово могао да оствари је да данима посматра природу и куће под разним условима дневног светла и у разним годишњим добима. Боје његових пејзажа су уздржане и строге, обично у маслинастим или сивим тоновима. У контрасту са колоритом стоји изузетна пажња која је посвећена богатом сликању лишћа. Светлост кроз облаке суптилно обасјава пејзаж, понегде потпуно, а понегде делимично. Често се призори његових слика огледају у барама. Постоји мишљење да Хобема није сликао ликове у својим пејзажима, већ је овај посао остављао другима.

Позната је његова слика Пут између топола (Алеја код Миделхарниса) из 1681. где је приказао пошумљене пределе које је обогатио млиновима, каналима и фигурама стафажа.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]