Медаља кнегиње Наталије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Медаља кнегиње Наталије
Medaille van Prinses Natalie, Servie 1868
Медаља кнегиње Наталије
Додељује Кнежевина Србија
Кнежевина Србија
Додељује се заДобровољно указану негу и помоћ жртвама рата
Ратни периодСрпско-турски ратови (1876-1878)
Установљен27. мај/ 11. јун 1878. године

Медаља кнегиње Наталије је установљена 27. маја (11. јуна по старом) 1878. године у част кнегиње Наталије. Медаљу је установио кнез Милан Обреновић. Додељиван је женама за добровољно указану негу и помоћ жртвама српско-турског рата. Медаља кнегиње Наталије је наследила Медаља краљице Наталије успостављена за време Краљевине Србије 1886. године.

Постоје две верзије медаље - са ћириличним словом „Н“, и са латиничним словом „N“. Верзија са латиничним словом била је намењена женама из западне Европе.

Степени одличија[уреди]

Медаља кнегиње Наталије био је организован у два степена: у златном и сребрном.

Опис[уреди]

Медаља има облик броша за оба степена. На средини медаље, је постављен монограм краљице- Н(Наталија). Трака окружује монограм, чији се крајеви (од траке) завршавају у машни. На тој траци је на српском језику исписан натпис- За помагање рањених и болних војника у рату 1876-77-78.г. На машни је приказан српски грб и двоглави бели орао, док се на спољашњим крајевима траке се налазе укрштене ловорове гранчице које обавијају орден. Изнад траке се налази круна кнежевине.

Опис траке и начин ношења[уреди]

Застава Кнежевине 1835

Трака је плаво - бело - црвене са малим венцем од листова, што симболизује заставу Кнежевине Србије. Медаља се увек носила на левој страни.

Види још[уреди]