Медијавики:Uploadtext/sr-ec

С Википедије, слободне енциклопедије

У наставку је приказан главни образац за отпремање. За једноставнији интерфејс и више конкретних упутстава, користите Википедија:Водич за отпремање.

Кораци за додавање слике, аудио снимка или видео снимка на Википедију:

  1. Огромна већина слика и мултимедијалних датотека које се могу наћи на интернету нису погодне за употребу на Википедији. Уверите се да ли је датотека прихватљива за Википедију пре отпремања и ако сте у недоумици, питајте. Да ли је ваша датотека отворени садржај? Ако није, да ли успуњава услове за коришћење неслободног садржаја?
  2. Изаберите описно име датотеке за отпремање. На пример, „Мачка.jpg” је лош избор, док је „Монголска краткодлака мачка.jpg” добар.
  3. Пружите основне информације о датотеци. Одакле је датотека дошла? Ко је аутор датотеке и када? Да ли је то слика или снимак? Ако је неслободна слика или мултимедијална датотека, зашто је подложна условима за коришћење неслободног садржаја? {{Информација}} је добар шаблон који се користи за ову сврху.
  4. Пружите информације о ауторском праву над датотеком, или из падајућег менија или из списка на Википедија:Ознаке за ауторско право над датотекама. Ако не можете наћи ништа одговарајуће, питајте на Википедија:Трг/Ауторско право пре отпремања.
  5. Кликните на „Отпреми датотеку”. Након отпремања, додајте датотеку у чланак. Видите Википедија:Постављање датотека за више детаља.

За преглед коришћења мултимедијалних датотека на Википедији, видите Википедија:Медији и Википедија:Правила о коришћењу слика.
Ако отпремате садржај у јавном власништву или под ГНУ лиценцом за слободну документацију или Кријејтив комонс лиценцом, та лиценца је неопозива.

Напомена: За питања или коментаре о разним образцима за отпремање идите на Википедија:Трг/Ауторско право.