Мелисандра

С Википедије, слободне енциклопедије
Мелисандра
Карис ван Хаутен као Мелисандра
Основне информације
Друга имена
  • Црвена свештеница
  • Црвена жена
Подаци о креацији
Прво прик.
Последње прик.
  • Телевизија:
  • „Дуга ноћ” (8×3, 2019)
ИзмислиоЏорџ Р. Р. Мартин
ТумачКарис ван Хаутен

Мелисандра (енгл. Melisandre) је измишљени лик из серије епско-фантастичних романа Песма леда и ватре америчког аутора Џорџа Р. Р. Мартина и њене телевизијске адаптације Игра престола. Она је свештеница бога Р’лора (који се назива и Црвени Бог или Господар светлости) са континента Есос и блиски саветник краља Станиса Баратеона у његовој кампањи да заузме Гвоздени престо. Позната је по надимку „Црвена жена” због боје косе и одеће и има мистериозне моћи над ватром и сенком. Она је истакнути пример Мартинове употребе магије у причи и извор је неколико важних пророчанстава која воде наратив.

Представљена у роману Судар краљева (1998), Мелисандра је дошла у Вестерос да пропагира своју веру у Црвеног Бога. Касније се појавила у романима Олуја мачева (2000) и Плес са змајевима (2011). Мелисандра није лик са тачком гледишта у прва четири романа. Њени поступци се сведоче и тумаче очима других ликова, као што су Давос Сиворт и Џон Снежни. У петом роману Плес са змајевима, она има једно поглавље из своје тачке гледишта. Џорџ Р. Р. Мартин је изјавио да ће се она вратити као лик са тачком гледишта у будућим романима.[1]

У HBO-овој телевизијској адаптацији, Мелисандру је тумачила холандска глумица Карис ван Хаутен која је за своју изведбу била номинована за награду Еми за најбољу гостујућу глумицу у драмској серији.[2][3][4]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ JUEGOS DE TRONOS de George R.R Martin en la FIL de Guadalajara 2016 Event occurs at 27:22
  2. ^ Game of Thrones Cast and Crew: Melisandre played by Carice van Houten”. HBO. Архивирано из оригинала 07. 04. 2015. г. Приступљено 29. 12. 2015. 
  3. ^ „The Official Website for the HBO Series Game of Thrones - Season 4”. HBO. Архивирано из оригинала 07. 04. 2015. г. Приступљено 03. 09. 2022. 
  4. ^ „From HBO”. Архивирано из оригинала 2016-03-07. г.