Меморијални музеј Надежде и Растка Петровића

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Меморијални музеј Надежде и Растка Петровића
Меморијални музеј Надежде и Растка Петровића 2012-09-02 14-50-46.jpg
Меморијални музеј Надежде и Растка Петровића
Опште информације
Место Београд
Општина Палилула
Држава  Србија
Тип културног добра Споменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Завод за заштиту споменика културе града Београда
Седиште Београд
Адреса Калемегдан 14 11000
Званични веб-сајт

Меморијални музеј Надежде и Растка Петровића се налази у Београду, у улици Љубомира Стојановића 25. Решењем Завода за заштиту споменика културе града Београда из 1974. године, музеј представља непокретно културно добро као споменик културе. [1]

Меморијални музеј је смештен у породичној кући београдске сликарке Љубице Луковић, сестре Надежде и Растка Петровића. Кућа је саграђена у периоду од 1928. до 1935. године као типична кућа Професорске колоније.[2] Непокретна имовина се састоји од куће и плаца око куће.

Богата заоставштина породице Петровић, везана за живот и рад Мите Петровића (18521911), књижевника и научног радника, сликарке Надежде Петровић (1873—1915) и књижевника Растка Петровића (1898—1949), коју је Љубица Луковић сакупила и поклонила Народном музеју у Београду, данас чини поставку музеја. Музеј садржи колекцију слика и скица Надежде Петровић, приватну преписку чланова породице, збирку уметничких дела и предмета који су припадали Растку Петровићу, путописне филмове, грамофонске плоче и остале предмете који омогућавају сагледавање живота и стваралаштва ових значајних личности, без којих је скорија културна прошлост Србије незамислива.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ Завод за заштиту споменика културе града Београда
  2. ^ Вртни град у Београду, Мр Драгана Ћоровић, Задужбина Андрејевић

Спољашње везе[уреди]