Меморијални музеј 11. октобар

С Википедије, слободне енциклопедије
Меморијални музеј „11. октобар“
Меморијален музеј „11. октомври“
Музеј „11. октобар“, Прилеп
Оснивање11. октобар 1961. (1. мај 1952)
ЛокацијаПрилеп
 Северна Македонија
Врстамузеј
АдресаИлинденска б.б.

Меморијални музеј „11. октобар“ (мкд. Меморијален музеј „11. октомври“) налази се у центру града Прилепа. Постав музеја већином је посвећен Народноослободилачкој борби у овом крају.

Историјат[уреди | уреди извор]

Зграда у којој се данас налази музеј изграђена је почетком 20. века. За време бугарске окупације (19411944) у овој згради налазила се полицијска станица. Дана 11. октобра 1941. године, борци Прилепског партизанског одреда „Гоце Делчев“ извршили су напад на неколико важних зграда у граду, укључујући и полицијску станицу, што је обележило почетак оружаног устанка македонског народа против фашистичке окупације.

Први музеј уређен у овим просторијама носио је име Музеј „НОБ у Прилепу“, а био је отворен 1. маја 1952. године. Поводом 20. годишњице устанка народа Македоније 11. октобра 1961. године отворена је стална музејска поставка. На 30. годишњицу НОБ-а Македоније, дотадашња поставка је проширена и обогаћена новим фотографијама. Почwтком 1980-их извршено је реновирање зграде, што је обезбедило услове за уређење сасвим нове музејске поставке, која је свечано отворена за јавност 10. октобра 1983. године.

Зграда Меморијалног музеја „11. октобар“ проглашена је 2003. године за споменик културе Северне Македоније. Поводом 70. годишњице устанка, зграда је реновирана 2011. године.[1]

У помен на почетак устанка у Македонији, сваке се године у сарадњи АРМ и грађана Прилепа 11. октобра приређује реконструкција напада прилепских партизана на зграду музеја, односно бивше бугарске полицијске станице.

Садржај музеја[уреди | уреди извор]

Музејска поставка, која се састоји од фотографија, докумената, мапа, скица, предмета и партизанске опреме смештена је у простору површине 236 m2 и то у Салама 1, 2 и 3.

У ходнику на спрату налази се галерија с Указима о проглашењу петнаест народних хероја из Прилепа, као и биста Јосипа Броза Тита од белог мермера.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]