Mercedes-Benz

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Мерцедес-Бенц)
Мерцедес-Бенц
нем. Mercedes-Benz
подружница
Делатностаутомобилска индустрија
Основано1902. (као Дајмлер-Бенц)
1926. (данас)
Штутгарт,  Немачка (1902)
Штутгарт,  Немачка (1926)
ОснивачиГотлиб Дајмлер и Карл Бенц
СедиштеШтутгарт,  Немачка
Руководиоци
Дитер Зече
Производиаутомобили, камиони, аутобуси, луксузна возила
СлоганThe Best or Nothing
Веб-сајтwww.mercedes-benz.com/en/

Мерцедес-Бенц (нем. Mercedes-Benz) је немачки произвођач углавном луксузних аутомобилa. Првобитни назив предузећа био је Дајмлер-Бенц (нем. Daimler-Benz), данас је уобичајено да се користи само Мерцедес (нем. Mercedes). Осим аутомобила Мерцедес-Бенц производи и аутобусе, камионе, те доставна возила.

Историја[уреди | уреди извор]

Почеци предузећа сежу у осамдесете године 19. века, када су Готлиб Дајмлер и Карл Бенц независно изумјели аутомобиле покретане моторима с унутрашњим сагоревањем. Дајмлер је радио заједно са Вилхелмом Мајбахом, с којим је изумио и четворотактни мотор, у Канштату покрај Штутгарта док је Бенц своју радионицу имао у Манхајму, те не постоји запис да су се оба изумитеља икад упознала.

Назив Мерцедес потиче из 1900. године када је аустријско-мађарски дипломат и трговац аутомобилима Емил Јелинек од Дајмлеровог предузећа наручио 36 аутомобила по цени од 550.000 марака, те затражио да се их назове по његовој кћери Мерцедес Јелинек. 1902. име Мерцедес је заштићено као назив марке док је трокрака звијезда, која симболизује Дајмлерову идеју о производњи возила за саобраћај земљом, ваздухом и водом, као заштитни знак уведена 1909, те се од 1910. њом означавају сви производи предузећа.

1926. Дајмлерово и Бенцово предузеће се уједињују у предузеће названо Дајмлер-Бенц АГ (нем. Daimler-Benz AG) из чега настаје данашњи назив Мерцедес-Бенц.

Док се фокусирала на производњу копнених возила, предузеће је производило и моторе за глисере, те војне и цивилне ваздухоплове, па чак и цепелине.

Иако најпознатије по луксузним лимузинама, предузеће је развило и бројне спортске аутомобиле као што су компресорским мотором покретан ССК из 1929. развијен од стране Фердинанда Поршеа пре него што је основао властито предузеће, те 300 СЛ, који је 1954. започео низ спортских модела СЛ-класе.

Мерцедес-Бенц СЛР Макларен

Модели аутомобила[уреди | уреди извор]

Модели аутобуса[уреди | уреди извор]

Модели теретних возила[уреди | уреди извор]

Модели доставних возила[уреди | уреди извор]

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]