Пређи на садржај

Место предаје кључева 1867. године на Калемегдану

С Википедије, слободне енциклопедије
Место предаје кључева 1867. године на Калемегдану
Место предаје Фермана
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаСтари град
Држава Србија
Време настанка1867/1967.
Тип културног добраЗнаменито место од изузетног значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
beogradskonasledje.rs

Место предаје кључева 1867. године на Калемегдану, у Београду је место на коме је 1867. године извршена свечана, симболична, предаја кључева, београдског, смедеревског, шабачког и кладовског града. Поводом 100-годшњице предаје кључева, 1967. године на овом историјском месту подигнуто је спомен обележје које је, према цртежу Адама Стефановића, израдио Михаило Паоновић. Место представља непокретно културно добро као знаменито место као материјално сведочанство којим се на посредан начин извражава значај тога догађаја у српској историји.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Објава у службеним Српским новинама од 6. априла 1867.

Симболична предаја кључева поменутих градова је извршена 6. априла 1867. године, с десне стране од главног улаза у Калемегдан, уследила је пошто је кнез Михаило примио у Цариграду, 30. марта 1867. године ферман турског султана Абдула Азиса I, којим су кнезу и српском народу градови предати на чување и управљање. Предаја градова, иако су Србији остале вазалне обавезе плаћања данка Порти и држање турских постаја, означава савлађивање још једне препреке ка добијању потпуне самосталности, тј. тиме је отпочела нова етапа у животу Срба.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.