Метохија

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Метохија (област))
Disambig.svg
Друга значења су пописана у страници Метохија (вишезначна одредница).
Метохија
Положај Метохије на Косову и Метохији.
Положај Метохије на Косову и Метохији.
Највећи градови Призрен
Пећ
Ђаковица
Држава Србија
Регион Косово и Метохија
Административна јединица Призренски округ
Пећки округ

Метохија је географска област која обухвата јужни и западни део српске аутононе покрајине Косово и Метохија. Друга област у покрајини се зове Косово.

Име[уреди]

Метохија значи „земља под управом манастира“. Назив долази од грчке речи метох (грч. μετοχή) што значи заједница, која је првобитно означавала насеобину монаха који обрађују манастирску земљу. Код Срба у средњем веку означава манастирско имање. На албанском Метохија се сматра делом шире области Rrafshi i Dukagjinit (што значи "равница војводе Ђина" по једном средњовековном великашу; на српском „Дукађин“), која обједињује Метохију и одређене крајеве Албаније западно од албанске границе.

Албански националисти виде назив Метохија у негативном светлу, јер их асоцира на Српску православну цркву. Од проглашења аутономне области/покрајине на тлу Космета 1945. године, Метохија је била саставни део званичног назива територије. Метохија је избачена из назива покрајине новембра 1968. године, као део покушаја да се смање националне тензије са Албанцима. 1990. године Метохија је враћена у назив покрајине. Резолуција Савета безбедности ОУН 1244, УНМИК и садашња влада Косова користе искључиво Косово као назив покрајине, међутим не постоји правни акт којим је Метохија званично избачена из назива.

Ранији назив за простор северног дела Метохије, је име Хвосно, словенског је порекла.

Географија[уреди]

Метохија на најширем делу има 23 km ширине, а дуга је око 60 km, на просечној надморској висини од 550 метара. Главна река је Бели Дрим. Метохију окружују планине Копаоник на северу и северозападу, Проклетије на западу, Паштрик на југозападу, Шар-планина на југу и југоистоку и Дреница, која је одваја од остатка Косова, на истоку и североистоку.

Предео Метохије је изразито богат природним богаствима. Метохијска котлина је позната по плодним ораницама, земљи црници, прелепим пропланцима, рекама, виноградима.

  • Због својег положаја, умерено континентално-медитеранске климе, Метохија представља један од најбољих предела за виноградарство у Србији. То и не чуди јер је метохијско вино из околине Велике Хоче и Призрена, било на далеко познато још из времена цара Душана. Чак је у Душаново време постојао виновод од керамике, који је снабдевао царске призренске подруме вином, са околних винограда.

Већи градови[уреди]

Већи градови у Метохији су:

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]