Пређи на садржај

Мешех

С Википедије, слободне енциклопедије

Мешех, Месех или Мосох (хебр. ‏משך) - је библијска личност, шести Јафетов син, Нојев унук.

Библијски извори[уреди | уреди извор]

Библија спомиње Мешеха (и његову породицу), заједно са Тубалом и Јаваном (Језек. 27,13 и други), неки истраживачи, који повезују Мосох и Мош или Муски народ који спомиње Херодот и у другим историјским изворима, из тога закључују да је оригинално место пресељења његових потомака било између Црног и Каспијског мора или у реону Мале Јерменије, северно од Мелитене (модерна Турска). Велики број историчара такође га повезује са мушицима: мускутима, мошинецима и макронима. Међутим, Пс. 119: 5 „Тешко мени што живим с Мошохом, живим у шаторима Кидара“, тумачи се као повезивање народа Мошох и арапских племена [1].

Древне референце[уреди | уреди извор]

Неније и Јосиф Флавије их називају Кападокијцима [5], и називају Мошохи. Иполит Римски и средњовековни јерменски историчари идентификују потомке Мешеха са Илирима [2][3].

Савремене идентификације[уреди | уреди извор]

Сличност имена Мешех (Мосох) са именом руске престонице изнедрила је топономастичке легенде у касносредњовековној књижевној култури, према којој је Мосох епоним Москве. Верзија везе између потомака Мешеха и Москве потиче из Кијевског синопсиса, објављеног први пут 1674. В.Н. Татишчев се касније позвао на кијевски синопсис и навео је, између осталих као верзију порекла Словена, са тачке гледишта Московљана који су по том веровању потомци легендарног Мешеха [8]. Иста хипотеза се појављује у многим другим изворима, углавном из 17. века [9], а разматрају је Ломоносов [4] и Тредиаковски [5], и рассматривается Ломоносовым[6] и Тредиаковским[7].

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ КНИГА ЯШЕРА (ПРАВЕДНОГО), Глава 7:8 «И сыновья Мешека были: Дедон (Dedon), Царон (Zaron) и Шебашни (Shebashni).»
  2. ^ Мовсес Каганкатваци Гл. 2 Родословная Иафета и его потомков История страны Алуанк http://www.vostlit.info/Texts/rus5/Kalank/frametext11.htm
  3. ^ Ованес Драсханакертци Гл. 1 О поколениях Ноя История Армении http://www.armenianhouse.org/draskhanakertsi/history-ru/chapter1_10.html
  4. ^ «История российская» В. Н. Татищев Архивирано 2011-07-17 на сајту Wayback Machine
  5. ^ http://www.rhistory.ru/Moskva.html Архивирано на сајту Wayback Machine (14. фебруар 2010) Основание Москвы]
  6. ^ «Древняя российская история» М. В. Ломоносов
  7. ^ «Три рассуждения о трех главнейших древностях российских» В. К. Тредиаковский