Међери мост у Будимпешти

Са Википедије, слободне енциклопедије
Међери мост у Будимпешти
МестоБудимпешта,
 Мађарска
ФункцијаМ0 обилазница
Карактеристике
Дужина1862
Висина100
Историја
Отварање30. септембар 2008.

Међери мост, (Megyeri) раније познат као Северни мост М0 Дунав, је мост са жичаним кабловима који премошћује реку Дунав између Будима и Пеште, односно западне и источне стране Будимпеште, главног града Мађарске. Важан је део обилазнице М0 око Будимпеште.

Мост је коштао 63 милијарде форинти (приближно 300 милиона америчких долара) и званично је отворен 30. септембра 2008. године;[1] међутим, Државна управа за саобраћај Мађарске издала је само привремене дозволе због неслагања међу приградским областима које окружују мост.

Техничке информације[уреди | уреди извор]

Укупна дужина моста је 1862 м. Структурно је састављен од пет делова:

  1. Мост на левој обали у инундационом подручју: 148м
  2. Главни део моста (са кабловима): 590 м са распоном од 300 м
  3. Мост у инундационом подручју Сент Андреја: 559м
  4. Мост на Сент Андреји: 332м
  5. Мост на десној обали у инундационом подручју: 218м

Анкета о имену[уреди | уреди извор]

Министарство економских послова и саобраћаја Мађарске организовало је јавно гласање путем интернета како би затражило могућа имена за нови мост. Три имена са највише гласова, као и предлоге локалних власти, картографа, лингвиста и других стручњака, требало је да размотри владин одбор пре него што је одабрано коначно име моста. Номинације су прихватане до 21. августа 2006, а гласање је завршено 8. септембра 2006.

Интернет - анкета о именовању, којом је утврђивано ново име недавно изграђеног моста, изазвала је расправу и привукла медијску пажњу када су победили амерички комичари Стивен Колберг (Stephen Colbert) и Џон Стјуарт (Jon Stewart).

Ипак, 28. септембра 2006. године објављено је да ће мост добити назив " Међери (Megyeri) мост ", иако се то име није пробило у други круг гласања. Мађарски одбор оправдао је коначни назив објашњавајући да мост повезује градске округе који у називу имају реч "међери" - Kaposztasmegyer и Bekasmegyer.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]