Међуентитетска линија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Подјела Босне и Херцеговине на ентитете
Међуентитетска линија код места Махала.

Међуентитетска линија дели Босну и Херцеговину на два ентитета, Републику Српску и Федерације Босне и Херцеговине. Укупна дужина међуентитетске линије је 1.150 km.

Међуентитетска линија углавном иде дуж линије фронта на крају рата у Босни и Херцеговини уз нека велика прилагођавања (најзначајнија у западном делу земље, и у Сарајеву и око њега), начињена на Дејтонској мировној конференцији.

Садашња административна подела Босне и Херцеговине је договорена у оквиру устава који чини Анекс 4 Општег оквирног споразума за мир закљученог на Дејтонској мировној конференцији у новембру 1995, а потом потписан у Паризу 14. децембра 1995. Кључна компонента устава је повлачење међуентитетске линије, на који се односе многи други задаци из других анекса.

Дејтонски преговори су први случај у којима је коришћена тродимензионална сателитска технологија и дигитална картографија да се одреде границе у званичном споразуму. Због брзине и интензитета преговора (посебно при крају), низ састанака комисија за међуентитетску линији се одржао током првих 6 месеци мисије ИФОР да се разреше детаљи на неким деловима линије (нарочито у Сарајеву). Више од 40 промена међуентитетске линије су договорене на састанцима којеје водио генерал Мајкл Вилкокс. Промене је одобриозаповедник ИФОР-а адмирал Лејтон В. Смит у јулу 1996.

Данас међуентитетску линију између Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине више не контролишу војска и полиција, нити постоје граничне контроле.

Одлука Уставног суда[уреди]

Уставни суд Босне и Херцеговине је, у својој првој парцијалној одлуци број U 5/98, одлучио о питању да ли Устав Републике Српске у свом тексту може да користи реч „граница“ уместо „линија“. Суд је изјавио:

Одредба Устава РС, који се односи се на „границу“ између Републике Српске и Федерације БиХ, није у сагласности са Уставом БиХ (члан III Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини говори о „граничној линији“ између два ентитета, док члан X користи термин „граница“ у смислу граница између држава).

Због тога је Устав Републике Српске морао да се мења, што је учињено са Амандманом број LXVIII, који је промени реч „граница“ у амандману LV параграфу 2 става 2 Устава Републике Српске.[1]

Општине измењене међуентитетском линијом[уреди]

Општина у Федерацији БиХ Општина у Републици Српској Насеља подељена међуентитетском линијом
Босанска Крупа Крупа на Уни Велики Дубовик, Отока
Сански Мост Оштра Лука Сасина
Кључ Рибник
Босански Петровац Петровац
Тешањ Теслић Врела
Дрвар Источни Дрвар
Купрес (ФБиХ Купрес (РС) Растичево
Јајце Језеро
Јајце Мркоњић Град
Добретићи Кнежево
Кључ Рибник
Добој Југ Добој
Добој Исток Добој Станић Ријека[2]
Грачаница Петрово
Калесија Осмаци
Градачац Пелагићево
Орашје Доњи Жабар
Домаљевац-Шамац Шамац
Оџак Вукосавље
Оџак Брод Брусница Мала
Челић Лопаре
Теочак Угљевик
Сапна Зворник Баљковица, Засеок, Незук
Стари Град Источни Стари Град
Ново Сарајево Источно Ново Сарајево
Илиџа Источна Илиџа
Трново (ФБиХ) Трново (РС)
Пале-Прача Пале
Горажде Ново Горажде
Фоча-Устиколина Фоча
Равно Требиње
Мостар Источни Мостар
Столац Берковићи
  • новоформиране општине су означене подебљаним словима

У време потписивања Дејтонског споразума, општина Брчко је такође подељена између ФБиХ и РС, али је касније претворена у дистрикт Брчко, који повезује Тузлански кантон са Посавским кантоном у Федерацији БиХ, односно, општине Пелагићево и Доњи Жабар са општинама Лопаре и Бијељина у Републици Српској.

Референце[уреди]