Међународна организација рада

С Википедије, слободне енциклопедије
Међународна организација рада
International Labour Organization
Emblem of the United Nations.svg
Амблем Организације Уједињених нација
Flag of ILO.svg
Застава Међународне организације рада
СкраћеницаILO • OIT
Датум оснивања1919.
ТипУН агенција
Правни статусактиван
СедиштеЖенева,
  Швајцарска
Чланови187 држава
(186 држава чланица Уједињених нација и Кукова Острва)
Генерални директорGilbert Houngbo,
 Того
Матична организацијаГенерална скупштина Уједињених нација, Економски и социјални савет Уједињених нација
Веб-сајтwww.ilo.org

Међународна организација рада (енгл. International Labour Organization, ILO) је специјализована агенција Уједињених нација која промовише социјалну правду и међународно призната људска и радничка права. Основана је 1919. године Версајским миром и постала је прва специјализована агенција УН 1946. године.

МОР формулише међународне стандарде рада у облику конвенција и препорука које постављају минималне стандарде радног права: слободу удруживања, право на организовање, колективно преговарање, укидање принудног рада, једнаке шансе и једнаки третман, и друге стандарде којима се регулишу услови у целом распону питања везаних за рад. Пружа техничку помоћ у следећим подручјима: стручно образовање и стручна рехабилитација; политика запошљавања; администрација рада; радно право и индустријски односи; развијање менаџмента; задруге; социјална сигурност; статистика везана уз рад, и сигурност и заштита на раду.

МОР промовише развијање независних радничких организација и удружења послодаваца и тим организацијама осигурава тренинг и саветодавне услуге. Унутар система Уједињених нација, МОР је јединствен по својој трипартитној структури у којој радници и послодавци суделују у раду управних органа организације као равноправни партнери владама.

Органи Међународне организације Рада[уреди | уреди извор]

Међународна организација раде има три органа: Генералну конференцију, Административни савет и Међународни биро рада.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]