Међународна организација рада

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Међународна организација рада
International Labour Organization
Emblem of the United Nations.svg
Амблем ОУН
Flag of ILO.svg
Застава Међународне организације рада
Скраћеница ILO • OIT
Датум оснивања 1919.
Тип УН агенција
Правни статус активан
Седиште Женева,
 Швајцарска
Чланови 187 држава
Генерални директор Guy Ryder,
 Уједињено Краљевство
Матична организација Економски и социјални савет Уједињених нација
Веб-сајт www.ilo.org

Међународна организација рада (енгл. International Labour Organization, ILO) је специјализована агенција Уједињених нација која промовише социјалну правду и међународно призната људска и радничка права. Основана је 1919. године Версајским миром и постала је прва специјализована агенција УН 1946. године.

МОР формулише међународне стандарде рада у облику конвенција и препорука које постављају минималне стандарде радног права: слободу удруживања, право на организовање, колективно преговарање, укидање принудног рада, једнаке шансе и једнаки третман, и друге стандарде којима се регулишу услови у целом распону питања везаних за рад. Пружа техничку помоћ у следећим подручјима: стручно образовање и стручна рехабилитација; политика запошљавања; администрација рада; радно право и индустријски односи; развијање менаџмента; задруге; социјална сигурност; статистика везана уз рад, и сигурност и заштита на раду.

МОР промовише развијање независних радничких организација и удружења послодаваца и тим организацијама осигурава тренинг и саветодавне услуге. Унутар система Уједињених нација, МОР је јединствен по својој трипартитној структури у којој радници и послодавци суделују у раду управних органа организације као равноправни партнери владама.

Органи Међународне организације Рада[уреди]

Међународна организација раде има три органа: Генералну конференцију, Административни савет и Међународни биро рада.

Спољашње везе[уреди]