Међународни дан миграната

С Википедије, слободне енциклопедије
Обележавање Међународног дана миграната 2017. у Усери (Мадрид)

Међународни дан миграната је међународни празник који се обележава 18. децембра одлуком Генералне скупштине Уједињених нација од 4. децембра 2000. године (Резолуција 55/93),[1] као последица великог и растућег броја миграната у свету. Дана 18. децембра 1990. године, Генерална скупштина је усвојила Међународну конвенцију о заштити права радника миграната и чланова њихових породица (Резолуција 45/158).

Овај дан се обележава у многим земљама, међувладиних и невладиних организацијама кроз ширење информација о људским правима и основним слободама политичких миграната, као и кроз размену искустава и дизајна акција како би се обезбедила заштита миграната.

Разлози за обележавање[уреди | уреди извор]

Године 1997, филипинска и друге организације азијских миграната су почеле прославе и промовисања 18. децембра као Међународног дана солидарности са мигрантима. Овај датум је изабран јер је 18. децембра 1990. године ОУН усвојила Међународну конвенцију о заштити права радника миграната и чланова њихових породица.

Надовезујући се на ову иницијативу, 18. децембар је изабран уз подршку Међународне организације за права миграната и Управног одбора глобалне кампање за потврђивање Међународне конвенције о правима миграната и многих других организација — и почео је да се промовише крајем 1999. године за званични празник УН-а, и коначно је проглашен 4. децембра 2000. године.

УН је позвао све земље чланице УН, међувладине и невладине организације да поштују овај дан за ширење информација о људским правима и основним слободама миграната, размену искустава, као и предузимање акција да се обезбеди заштита миграната.

Међународни дан миграната се најпре види као прилика за признање доприноса који су направили милиони миграната привредама земаља у којима живе, као и матичним земљама, а друго као прилика за промовисање поштовања њихових основних људских права.

Глобалне акције за прославу Међународног дана миграната[уреди | уреди извор]

Од 2000. године, међународна заједница је користила 18. децембар, Међународни дан миграната, како би истакла људска права миграната. Успостављање гласова миграната је заједничка тема током догађаја Међународног дана миграната.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. ^ Резолуција УН 55/93