Међународни дан сећања на жртве Холокауста

С Википедије, слободне енциклопедије
Међународни дан сећања

на жртве Холокауста

Комеморативна церемонија у Варшави,

код Споменика јунацима Варшавског гета

Установиле Уједињене нације
Тип сећање на жртве Холокауста
Датум 27. јануар

Међународни дан сећања на жртве Холокауста (енгл. International Holocaust Remembrance Day) је међународни празник који се обележава 27. јануара у сећању на жртве Холокауста, геноцида над европским Јеврејима од стране нацистичке Немачке и њених савезника између 1941. и 1945. године. За датум празника је изабран 27. јануара као дан када је Црвена армија ослободила концентрациони логор Аушвиц.

Празник подсећа на смрт између 6 и 11 милиона Јевреја под влашћу нацистичког режима и његових сарадника.[1] Установљен је Резолуцијом 60/7 Генералне скупштине Уједињених нација, која је донета 1. новембра 2005. године. Резолуција је уследила након посебног заседања одржаног раније те године, 24. јануара, поводом обележавања 60. годишњице ослобођења нацистичких концентрационих логора и краја Холокауста.

Многе државе имају посебне дане сећања на жртве Холокауста. Тако Велика Британија има Меморијални дан Холокауста, који се такође обележава 27. јануара, Израел има празник Јом хашоа (Дан сећања на Холокауст и хероизам), док се као државни празник 22. априла у Србији обележава Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „International Holocaust Remembrance Day”. UNESCO.