Међународни комитет Медитеранских игара

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Међународни комитет Медитеранских игара
Gold medal mediterranean.svg
Датум оснивања1. јануар 1948.
Типспортска федерација
СедиштеАтина
 Грчка
Подручје деловањаЕвропа, Азија и Африка
Чланови26 држава / националних олимпијских комитета
ПредседникАмар Адати
 Алжир
Веб-сајтwww.cijm.org.gr

Међународни комитет Медитеранских игара (франц. Comité international des Jeux méditerranéens, CIJM, енгл. International Committee of Mediterranean Games) је организација националних олимпијских комитета који председава, уређује и организује Медитеранске игре. Његово седиште налази се у спортском комплексу ОАКА у Атини.

Историја[уреди]

Током трећих Медитеранских игара 1959. године у Бејруту, шеф организације и председник Либанског олимпијског комитета Габријел Гемајел, такође члан Међународног олимпијског комитета, схватио је да је постојање ових игара крхко и стога је предложио оснивање врховног тела које у време одржавања Игара надгледа све догађаје, проводи допинг - контроле и др. Ово тело је 16. јуна 1961 добило службено име - Међународни комитет Медитеранских игара. Седиште му је било у Грчком олимпијском комитету, а од 2005. године је смештен на садашњу локацију.[1]

Државе чланице[уреди]

Државе чланице

Види још[уреди]

Напомене[уреди]

  1. ^ * Такозвано Косово; територија је предмет спора пошто Република Србија не признаје независност и сматра је својом јужном покрајином Косово и Метохија.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]