Међународни славистички центар

С Википедије, слободне енциклопедије
Међународни славистички центар
Основана1970.
Датум оснивања1970.
Наменанаучна
ЛокацијаФилолошки факултет, Универзитет у Београду
Службени језицисрпски
Веб-сајтМеђународни славистички центар (МСЦ)

Међународни славистички центар представља најстарију институцију овог типа у словенском свету. Канцеларија овог центра се налази у згради Филолошког факултета Универзитета у Београду и активно ради већ 50 година.

Оснивање центра[уреди | уреди извор]

Међународни славистички центар постоји још од 1970. године, а основан је при Филолошком факултету у Београду 1971. године. Оснивачи овог центра су:

Главни циљ[уреди | уреди извор]

Главни циљ овог центра јесте подстицање и помоћ у проучавању наше књижевне културне баштине, као и учење српског језика у иностранству. Посебна пажња се посвећује светским институцијама, које се баве језиком, књижевношћу и културом српског народа. Својим активностима повезује катедре славистике на страним универзитетима са делатношћу слависта у нашој држави.[2]

Управници (1971- )[уреди | уреди извор]

Важни догађаји[уреди | уреди извор]

Међународни славистички центар је такође и организатор догађаја који окупља научнике и студенте широм света.[3]

  • Међународни научни скуп се дешава током Вукових дана у септембру, на коме учествују светски научници који се баве славистиком, а посебно и србистиком. Након завршеног скупа, објављују се зборници. Објављено је око 100 књига, које се налазе у свим светским славистичким библиотекама, на преко 110 катедара на којима се учи српски језик. Велики број научника је учествовао на научним скуповима, међу којима су и највећи светски лингвисти, србисти и слависти, као и значајни домаћи професори универзитета и академци.
  • Скуп слависта (Семинар за српски језик, књижевност и културу) је најстарији и једини семинар највишег нивоа на Универзитету. Организује се за стране студенте српског језика, источноевропских студија, студија политикологије, права итд. Семинар представља и тзв. "летњу школу", које се налазе у свим европским земљама. Континуирано се одржава сваке године у септембру, а јубиларни 50. скуп је одржан у септембру 2020. године. Током протеклих 50 скупова, велики број студената из целог света је присуствовао семинару, а они су данас дипломате, преводиоци српске књижевности, новинари, професори и асистенти на преко 100 светских универзитета.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Међународни славистички центар”. Филолошки факултет. Архивирано из оригинала 17. 04. 2021. г. Приступљено 17. 4. 2021. 
  2. ^ „Циљ МСЦ”. Елементаријум. Приступљено 13. 4. 2021. 
  3. ^ „Међународни славистички центар”. BnF Data. Приступљено 17. 4. 2021.