Међународни филмски студентски камп „Интеракција”

С Википедије, слободне енциклопедије
Међународни филмски студентски камп „Интеракција”
Основан2006.
Трајање10 дана
ЛокацијаСрбија Златибор, Србија
ОснивачиМинистарства културе и информисања Републике Србије, Филмски центар Србије
Веб-сајт
http://www.film-art.org/interaction/

Међународни филмски студентски камп „Интеракција” једна је од многобројних културних манифестација у оквиру Златиборског културног лета која се традиционално од 2006. године, одржава августа месеца, на неколико локација у Златиборском округу. У периоду од 2006. до 2019. године у раду кампа учествовало је 234 учесника из 57 земаља. Учесници кампа су у том периоду снимили 47 документарних филмова, од којих је десет филмова освојило петнаест награда на филмским фестивалима широм света.[1]

Место и време одржавања манифестације[уреди | уреди извор]

Ицањица, домаћин кампа

Међународни филмски студентски камп „Интеракција” одржава се сваке године у Ивањици и њеној околини, августа месеца.

Бројност и састав учесника[уреди | уреди извор]

Кам окупља 15-20 студенате продукције, режије камере, звука и монтаже из многих земаља света и Србије, изабраних међу више 100 пријављених студената из више од 30 земаља света.

Карактер и значај манифестације[уреди | уреди извор]

„Интеракција” је уметничка, односно филмска манифестација,која пре свега чини сегмент допуне туристичког боравка у Затиборском округу,а према садржају, састоји се од:

  • фестивали играног филма,
  • ревијалне смотре,
  • фестивала студентског филма у који Интеракција спада,
  • туристичка пропаганде регије, јер је програм кампа са тим оквирима, у којима се снимају филмови, а настали филмови се у мањој мери користе као део визуелне туристичке пропаганде путем приказивања на различитим дестинацијам.
Програм кампа има елементе који се користе као део туристичке пропаганде регије у којој се снимају, а настали филмови се у мањој мери користе као део визуелне туристичке пропаганде путем приказивања на различитим фестивалима, што значи да је по свом садржају и туристичко-пропагандна манифестација, али у мањој мери. Два од пет филмова који се сниме у оквиру кампа, сниме се у туристичком центру и околини Златибора, чиме се користи ова планина као предмет или миље за уметничко стварање. Овакав третман природног амбијента погодује развоју укупног туристичког производа дестинације.

У кампу је све посвећено документарном филму али у опуштеној атмосфери - кроз дружења, размену искустава и сталну жељу свих учесника да деле оно што се током кампа науче и створе.

Учесници кампа су подељени у неколико екипе, а свака од екипа снима по један документарни филма на територији Златибора, Ужица, Чачка и Ивањице. По завршетку снимања, учесници се окупљају у Пожеги, или на неком другом месту, где током десетодневног боравка монтирају филмове и паралелно учествују у пратећим програмима кампа (радионице, пројекције документарних филмова, слободне активности).

Допунске манифестације[уреди | уреди извор]

Интердок

Истовремено са одржавањем кампа „Интеракција", Филмарт већ осам година спроводи се и међународни мастерклас „Интердок" (који окупља око 156 учесника). И док су млади документаристи Интеракције монтирали своје филмове...

„Interscreen"

У оквиру редовног програма „Interscreen" свим учесницима су приказани бројни, пажљиво изабрани краткометражни и дугометражни документарни филмови.

„Интер, Видео, Акција"

У оквиру кампа одржава се и програм „Интер, Видео, Акција", резиденцијални програм за домаће видео-уметнике.

Иницијатор и организатор кампа[уреди | уреди извор]

Иницијатор

Иницијатори овог међународног стваралачког пројекта је Независни центар „Филмарт”, који је камп покренуо са жењом; да овим пројектом сједне стране допринесе афирмацији Србије и стваралаштва младих, кроз међународну сарадњу, културну размену и комуникацију, или како Дејан Петровић, редитељ и директор Филмарта истиче:

Организатор

Међународни студентски филмски камп „Интеракција" се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, Филмског центра Србије и уз подршку многобројних пријатеља пројекта из јавног, независног и бизнис сектора.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „O kampu, У: 14. Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija 2019. Veb stranica www.film-art.org. Архивирано из оригинала 29. 03. 2020. г. Приступљено 29. 3. 2020. 
  2. ^ Босиљчић, Бојан. „Међународни филмски студентски камп "Интеракција 2018". www.rts.rs. РТС Београд, 11. 9. 2018. Приступљено 29. 3. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]