Пређи на садржај

Међуполност

С Википедије, слободне енциклопедије
Међуполна застава

Међуполност (такође и интерполност или интерсексуалност, у старијој литератури и хермафродитизам, од лат. inter - између, енгл. sex - пол) је општи појам који се користи за различита стања, по којима је особа рођена са репродуктивном или анатомијом полних органа која није у складу са типичним дефиницијама мушког или женског. На пример, можемо имати новорођенче које споља изгледа као девојчица, али чија је унутрашња анатомија типично мушка. Или, особа може бити рођена са гениталијама које изгледају негде између типичних мушких и женских – на пример, девојчица може да се роди са видно увећаним клиторисом, или без вагиналног отвора; или дечак са изразито малим пенисом или скротумом који је подељен тако да више личи на лабију. Или, можемо имати бебу са мозаичком генетиком, тако да неке од њених ћелија имају XX хромозоме, а неке XY.[1][2]

Иако се о међуполности говори често као о урођеном стању, међуполна анатомија се не појављује увек на рођењу. Понекад особа не зна или јој није утврђена међуполна анатомија док она или он не дођу у пубертет, или док не сазнају да су неплодни, или им буде урађена обдукција након смрти од старости. Неки људи живе и умру са међуполном анатомијом, а да нико, укључујући и њих саме, не зна да су међуполна особа.

Међуполност је друштвено створена категорија која осликава једну биолошку варијацију. Природа пружа читаве спектре анатомије полних органа. Груди, пениси, клиториси, скротуми, лабије, гонаде – све ово може да се разликује по величини и облику и морфологији. Такозвани „полни“ хромозоми такође могу да се поприлично разликују, али у културама човека, сексуалне/полне категорије своде се и упрошћавају на мушке, женске и понекад међуполне, како би се олакшале друштвене интеракције, изражавање осећања и како би се одржао ред.

Интерсекс активисти на паради у Утрехту, 16. јун 2018.

О границама међуполности не одлучује природа него људи. Људи (данас, посебно лекари), одлучују о томе колико мали пенис треба да буде, или колико је неуобичајена комбинација органа, пре него се подведе под међуполну особу. Неки облици указују на скривене метаболичке проблеме, те особа која сматра да би могла бити међуполна, треба да се посаветује са лекаром у циљу откривања тога да ли јој је потребна професионална медицинска нега или не.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Money 1972
  2. ^ Domurat Dreger, Alice (2001). Hermaphrodites and the Medical Invention of Sex. USA: Harvard University Press. ISBN 978-0-674-00189-3. 
  3. ^ „What is intersex?”. www.isna.org (на језику: енглески). Intersex Society of North America. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Domurat Dreger, Alice (2001). Hermaphrodites and the Medical Invention of Sex. USA: Harvard University Press. ISBN 978-0-674-00189-3. 
  • Money, John (1972). Man & Woman Boy & Girl. Differentiation and dimorphism of gender identity from conception to maturity. USA: The Johns Hopkins University Press. ISBN 978-0-8018-1405-1. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]