Миа Чорак

Из Википедије, слободне енциклопедије
Миа Чорак
Mia čorak slavenska.jpg
Миа Чорак Славенска, 1940
Датум рођења 20. фебруар 1916.
Место рођења Брод на Сави
 Аустроугарска
Датум смрти 5. октобар 2002.
Место смрти Лос Анђелес
 САД
Плоча у спомен Мие Чорак

Миа Чорак Славенска (Брод на Сави, данас Славонски Брод, 1916 - Лос Анђелес 2002) била је једна од највећих југословенских и америчких примабалерина, српско-италијанског поријекла.

Биографија[уреди]

Миа Славенска, рођена је 20. фебруара 1916. године у Броду на Сави (данас Славонски Брод), као Миа Чорак, од оца Србина Милана Чорака, угледног апотекара и мајке Италијанке Хедвиге Палме Чорак.

Млада Чорак балет учи код Џосефине Вајс и Маргарите Фроман, а први пут наступа на позорници Народног земаљског казалишта у Загребу (данас: Хрватско народно казалиште)[1] 1924. године, када се премијерно изводи Барановићев балет „Лицитарско срце“.

Даље усавршавање наставља у Бечу,[2] да би од 1929. у Загребачком ХНК-у била ангажована као солисткиња,[3] али ускоро и као прва југословенска примабалерина, јер су до тада у том позоришту ангажовали стране плесачице. Током њеног наступа на Олимпијским играма 1936. у Берлину, гдје је био организован и плесни турнир, Миа је извела запажен наступ са тачком „Из моје домовине“. Након тога, уследиле су многобројне понуде за њен ангажман у иностранству.

Њен први велики међународни ангажман догодио се приликом отварања Рокфелеровог позоришта у Паризу, гдје Миа наступа заједно са звјезданим Сергејом Лифаром као партнером у балету „Триумф Давидив“. Заредали су њени наступи у више градова у Европи и Африци.

Године 1938. Миа одлази у Сједињене Државе, гдје ниже успјех за успјехом у свјетски познатом Метрополитану. Плесни партнери су јој неки од најпознатијих плесача свих времена, уз већ споменутог Лифара, Јушкевић и Мјасин. И у Америци је побудила велики интерес, гдје поновно прима одличне критике. Миа се испробала и на филму „Смрт лабуда“, који је освојио прву награду на такмичењу умјетничког филма у Паризу. Након Другог свјетског рата удаје се за Курта Нојмана, аустријског глумца, с којим има ћерку Марију. Године 1947. узима америчко држављанство, а њено дотад умјетничко име Славенска постаје ново презиме.[4]

У Њујорку 1960. године отвара балетни студио, па се све више посвећује педагошком раду, да би 1963. и коначно напустила позориште. До почетка осамдесетих предавала је на Универзитету Калифорније у Лос Анђелесу, након чега одлази у пензију. У знак спомена на ову велику умјетницу, њен родни град, Славонски Брод, поставља 2004. године спомен плочу на кућу у којој се родила, проглашавајући је највећом „хрватском“ балерином свих времена.[5]

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Званични сајт: Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, приступљено: 11. јануар 2016.
  2. Encyclopædia Britannica Mia Slavenska (енглески)
  3. Matica.hr - Ljepota, Gracija i Harmonija - Mia Čorak Slavenska, biblioteka 'Gesta', ISBN 953-217-083-9
  4. The New York Times 'GISELLE' PERFORMED BY THE BALLET RUSSE; Mia Slavenska Dances Title Role at the Metropolitan (енглески)
  5. Sve o Baletu Najpoznatiji plesači