Милано (округ)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Округ Милано
Provincia di Milano
Milano in Italy.svg
Држава  Италија
Покрајина Ломбардија
Админ. центар Милано
Површина
 • Укупно 1,620 km2 (630 sq mi)
Становништво
 • Укупно 3,170,273 (2,008)
Вебсајт Званични веб-сајт

Округ Милано (итал. Provincia di Milano) је округ у оквиру покрајине Ломбардије у северној Италији. Округ Милано је истовремено и један од популационо највећих и привредно најважнијих округа у целој држави. Седиште округа покрајине и највеће градско насеље је истоимени град Милано.

Површина округа је 1.620 км², а број становника 3.170.273 (2008. године).

Природне одлике[уреди]

Округ Милано се налази у северном делу државе, без излаза на море. Положај округа је у Падској низији. Округ је већим делом равничарски осим крајње северног дела који захвата брда у подножју Алпа. Речни систем у округу чине две граничне реке - река Тићино као западна граница округа и река Ада као источна.

Становништво[уреди]

По последњим проценама из 2008. године у округу Милано живи више више од три милиона становника (један од популационо највећиј у Италији) и округ се приближно поклапа за градским подручје града Милана. У складу са тим и густина насељености је изузетно велика, близу 2.000 ст/км².

Поред претежног италијанског становништва у округу живе и велики број досељеника из свих делова света.

Општине и насеља[уреди]

У округу Милано постоји 139 општина (итал. Comuni).

Најважније градско насеље и седиште округа је град Милано (1.300.000 становника), а већина других насеља су његова предграђа. Једино на крајњем западу округа постоје пар општина руралног карактера.

Град Милано, средиште округа

Спољашње везе[уреди]