Милан Мандарић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Милан Мандарић
Milan Mandaric.png
Мандарић на стадиону Лестера
Датум рођења (1938-09-05)5. септембар 1938.(79 год.)
Место рођења Вребац
 Краљевина Југославија

Милан Мандарић (Вребац, 5. септембар 1938) је српски бизнисмен који је од новембра 2010. је власник фудбалског клуба Шефилд венсдеј, претходно је био власник још два енглеска клуба, Портсмута и Лестер ситија.

Биографија[уреди]

Милан Мандарић је рођен 5. септембра 1938. у селу Вребац у Лици.

Пословање[уреди]

Југославија и Србија[уреди]

Милан Мандарић је преузео очеву продавницу са 21 годином а са 26 је његова фирма постала најјача у целој земљи. У то време Југославија је била комунистичка држава али релативно слободног тржишта у односу на земље истог типа. До тог момента приватни бизнис је био охрабриван од стране државе. Мандарић који је производио делове за кола постао је превише успешан и почео да бива трн у оку људи који су управљали државом.

САД[уреди]

Године 1969. забринут владиним виђењем његовог пословања, напушта Србију и прелази у САД. Већину богатства које је овде стекао морао је да остави за собом и у Сједињеним Државама је добио посао код произвођача компјутерских делова. Када су два старија менаџер напустила компанију Мандарићу је био понуђен посао трећег партнера. Фирма је била успешна, али због неслагања око процеса производње Мандарић је напустио компанију и основао своју сопствену, Лика Корпорејшн 1971. године. Године 1976. Мандарић добија америчко држављанство. Већ те године његова компанија је најуспешнији произвођач компјутерских делова у САД. Овај пионирски бум који је предводио довео је до формирања Силиконске долине. Своју компанију продаје Тенди корпорацији и оснива нову, Санмина, која је развијала производе високе технологије.