Милан Шпаљ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
МИЛАН ШПАЉ
Milan Spalj.jpg
Милан Шпаљ
Датум рођења (1918-07-20)20. јул 1918.(100 год.)
Место рођења Подравске Сесвете,
код Копривнице
Савезна Република Југославија Краљевина СХС
Датум смрти јул 1943. (25 год.)
Место смрти Стара Градишка
Хрватска НД Хрватска
Професија студент грађевине
Члан КПЈ од 1941.
Учешће у ратовима Народноослободилачка борба
Народни херој од 24. јула 1953.

Милан Шпаљ (Подравске Сесвете, код Копривнице, 20. јул 1918Стара Градишка, јул 1943), учесник Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди]

Рођен је 20. јула 1918. године у Подравским Сесветама, код Копривнице.

Пре почетка рата студирао је на грађевинском одсеку Техничког факултета у Загребу. Већ на првој години студија укључио се у револуционарни студентски покрет, а 1937. је постао члан Савеза комунистичке омладине Југославије (СКОЈ). Због своје активности и залагања, примљен је, почетком 1941. године, и у чланство Комунистичке партије Југославије (КПЈ).

После Априлског рата и окупације Краљевине Југославије, активно се укључио у припреме за подизање оружаног устанка. У стану својих родитеља у Загребу, одржавао је састанке и заједно са својим братом Луком умножавао партијски пропагандни материјал. У септембру 1941. године, био је ухапшен, али је после четрнаест дана пуштен, пошто полиција није поседовала никакве доказе о његовом раду. После изласка из затвора, наставио је да живи илегално у окупираном Загребу, учествујући у низу омладинских акција.

После једне полицијске провале, усташка полиција је, 20. новембра 1941. године, упала у стан у којем је боравио, и ухапсила га. Упркос мучењу у усташкој полицији, Милан није ништа признавао. Када је био изведен пред Преки суд, он га није могао осудити, јер није било никаквих доказа. Међутим, и поред тога је задржан у затвору. Непрестано је подвргаван саслушавањима и тортури, у нади да ће га сломити и да ће проговорити. Не могавши од њега да изнуде признање, усташе су га, у фебруару 1942. године, послале у Јасеновачки логор. Касније је пребачен у логор у Старој Градишки, где је, у јулу 1943. године осуђен на смрт глађу.

Указом председника Федеративне Народне Републике Југославије Јосипа Броза Тита, 24. јула 1953. године, проглашен је за народног хероја.

Породица[уреди]

У току Народноослободилачког рата, страдала су и два Миланова млађа брата — Бранко и Лука. Бранко Шпаљ (1921—1942), био је студент ветерине и члан скојевских група у Загребу. Јула 1941. је отишао из Загреба и прикључио се првој загребачкој партизанској групи, која је деловала у околини Загреба. После њеног разбијања, ове групе у октобру 1941, Бранко је био ухапшен од усташа. Суђено му је у Бјеловару и био је осуђен на 10 година затвора. У пролеће 1942. године, са тројицом другова је покушао да побегне из затвора, али је био ухваћен на бјеловарском гробљу и на зверски начин убијен од усташа. Лука Шпаљ (1924—1942), био је ученик Прве мушке реалне гимназије у Загребу и члан СКОЈ-а. Активно је сарађивао са братом Миланом у партијском раду, а посебно на умножавању и дељењу партијског материјала. Ухапшен је 24. децембра 1941. и одведен у затвор на Савској цести, а одатле најпре у логор Јасеновац, па у логор Стара Градишка, где је умро 26. јула 1942. године.

Литература[уреди]