Милинко Ивановић Црни

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Милинко Ивановић)
Милинко Ивановић Црни
Лични подаци
Датум рођења(1958-02-16)16. фебруар 1958.(66 год.)
Место рођењаКрагујевац, СР Србија, Социјалистичка Федеративна Република Југославија СФРЈ
Музички рад
Жанртрадиционална музика

Милинко Ивановић Црни (Крагујевац 16. фебруар 1958) познати је српски извођач традиционалне музике на фрули. Добитник је неколико награда и повеља: Златна фрула Србије, Мајсторско писмо, повеље „Сава Јеремић за 2011. годину и друге.

Биографија[уреди | уреди извор]

Милинко Ивановић Црни рођен је у Крагујевцу 16. фебруара 1958. године. Традиционалном музиком се бави од раног детињства. Мелодије које је волео као дечак повезале су га са једним од најстаријих инструмената на Балкану - фрулом. Оставља велики траг у културним друштвима и културним центрима града Крагујевца. Био је активни члан КУД-а „Абрашевића“, СКЦ-a, садашњег Центра за културу града Крагујевца, КУД-а „Застава", као и члан Крагујевац концерта.

Велика жеља за усавршавањем и упорни рад доприносе да његова каријера иде узлазном путањом. Од 1985. године снима са оркестром Радио Телевизије Сарајево, а потом свира у оркестру Владе Пановића и у оркестру Мише Мијатовића РТС-а, где се истиче као инструменталиста. Сарађује са оркестром Славка Митровића–Цалета у емисијама ТВ Нови Сад. Вишеструки је победник на сабору "Златна фрула Србије". Добитник је Мајсторског писма, а од СЕМУС-а 2006. године добија статус уметника. Такође, статус уметника добија и од Удружења музичара џеза, забавне и рок музике Србије, чији је и члан. Добитник је повеље „Сава Јеремић“ за 2011. годину.

Његова „чаробна“ фрула се чула на многим књижевним вечерима, сликарским колонијама, позоришним представама као и на бројним хуманитарним концертима широм земље и иностранства. Учествује у радионици за свирање на фрули на Факултету Музичке Уметности у Београду, заједно са професором др Димитријем Големовићем, др Мирјаном Закић и мр Ивом Ненић. Организатор је школе фруле „СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ“ (на чијим је фрулама и свирао на албуму: Похвала Светом Владики Николају) и активни предавач младим нараштајима у жељи да традиционални инструменти добију више на популаризацији. Кроз његову школу фруле прошло је преко сто ученика широм земље и иностранства.

Наступао је као гост на наступима многих традиционалних састава, као што су „Ступови“, „Дуо Модерато“, „Весна и Корени“, оркестар Владимира Маричића, и многи други.

Сарађивао је и на музичким издањима поменутих извођача, а био је ангажован и на подручју филмске музике - за филмове „Монтевидео, Бог те видео“ и „ Бранио сам Младу Босну", као и за монодраму „Крвави Божић". Сарађивао је на припреми новог диска Владе Маричића, Асима Сарвана, Љубе Манасијевића, Бранка Исаковића, као и групе Ortodox Celts. Четрнаест година био је члан Оркестра „Бистрик“ са Биљом Крстић. Издао је свој музички албум „Плетеница“, где са својом фрулом и врхунским музичарима даје потпуно нов звук у стилу World музике које никога неће оставити равнодушним. Снимао је за потребе РТВ Нови Сад и РТС-а. Снимао је и за Звучни архив Радио Београда. Наступао је на манифестацији "Ђурђевдански уранак" у Крагујевцу 2015. године, са Великим симфонијским оркестром РТС-а, свирајући „Марш на Дрину".

Налази се у уџбенику за предмет Музичка култура за шести разред основне школе (Нови Логос, 2010). Одржао је преко седам стотина концерата са различитим извођачима, у земљи и иностранству. Компоновао је музику за етно-групе: „Певница“, „Рашанке“, „Весна и корени“, као и за друге познате извођаче.

Уредништво листа „Крагујевачке новине" уврстило га је међу двадесет најуспешнијих суграђана за 2011. годину (бр. 138). Добио је титулу „Фрулаш деценије" на Сабору фрулаша у Прислоници, 1997. године.

Наступи[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]