Милица Хребељановић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Милица Хребељановић
Milica Ljubostinja1.jpg
Кнегиња Милица, фреска из манастира Љубостиња, 1402-1405. године
Датум рођења око 1335.
Место рођења Србија
Датум смрти 11. новембар 1405.(1405-11-11) (70 год.)
Место смрти Српска деспотовина
Отац Вратко Немањић
Супружник Лазар Хребељановић
Потомство Стефан Лазаревић
Вук Лазаревић
Мара
Јелена
Драгана
Теодора
Оливера

Кнегиња Милица Хребељановић, рођена Немањић (или Преподобна Евгенија, рођена око 133511. новембар 1405) је била владарка Србије, жена српског кнеза Лазара и православна светитељка.

Биографија[уреди]

Пореклом је из владарске породице Немањића. Њен отац био је кнез Вратко, у народној традицији познатији као Југ Богдан. Вратко је био праунук Немањиног сина Вукана и унук Вукановог сина Димитрија у монаштву Давида. Давид је сазидао манастир Давидовицу и празнује се као светитељ у Српској православној цркви сваког 7. октобра.

Владислав Тителбах, Царица Милица, данас у Народном музеју у Кикинди)

Милица је рођена око 1335. године, а око 1353. удала се за Лазара Хребељановића. После смрти цара Уроша Лазар постаје кнез Рашке са престоницом у Крушевцу. Имали су седморо деце.

Кад јој је муж 1389. погинуо у Косовској бици, Милица је управљала народом и државом, јер су јој синови били још деца. То су за државу била тешка времена. Када је њен старији син Стефан одрастао, постао је владар. Тада је могла да напусти државне послове. Отишла је са својом рођаком Јефимијом у манастир Љубостињу, који је сама основала. У њему се замонашила и добила име Евгенија. Пред смрт примила је монашки завет велике схиме и добила ново име Ефросинија. У манастиру Љубостињи провела је своје последње дане, ту је преминула 11. новембра 1405. године. У том манастиру је и сахрањена.

Српска православна црква је прославља као светитељку 19. јула по црквеном календару или 1. августа по новом календару. Истог дана прославља се и њен син деспот Стефан Лазаревић.

Кнегиња Милица се бавила и дипломатском делатношћу, заједно је са Јефимијом 1398. ишла код султана Бајазита да заступа интересе свога сина Стефана. Том приликом је, уз помоћ тада већ утицајне ћерке, Бајазитове супруге Оливере издејствовала пренос моштију Свете Петке из Видина у Београд. Мошти су биле смештене у Капелу Свете Петке на Калемегдану, данас су оне у румунском граду Јаши.

Бавила се и књижевношћу, позната су њена дела „Молитва матере“ и „Удовству мојему женик“. Сматра се да су књижевни дар од ње наследили ћерка Јелена Балшић и син деспот Стефан.[1]

Деца[уреди]

Милица и Лазар су имали седморо деце, два сина и пет ћерки:

Популарна култура[уреди]

Њен лик се појављује у следећим филмовима:

Занимљивости[уреди]

  • У народном предању кнез Лазар се често назива царем пошто је био највећи обласни господар и наследник цара Уроша. У складу са тим се и Милица често назива царица Милица.
  • Рубин Крушевац производи вино које носи име српске владарке.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Алекса Ивић, Родословне таблице српских династија и властеле (треће допуњено издање), Нови Сад 1928. (Лазаревићи)
  • Андрија Веселиновић Радош Љушић, Српске династије , Нови Сад 2001. ISBN 86-83639-01-0

Спољашње везе[уреди]