Милорад Прелевић

С Википедије, слободне енциклопедије
Милорад Прелевић
Милорад Прелевић
Лични подаци
Датум рођења(1932-03-19)19. март 1932.
Место рођењаРисан,  Краљевина Југославија
Датум смрти8. мај 2007.(2007-05-08) (75 год.)
Место смртиБеоград,  Србија
Професијавојно лице
Војна каријера
СлужбаЈугословенска народна армија
Војска Југославије
? — 1993
1999.
Чингенерал-мајор у резерви
Учешће у ратовимаНАТО бомбардовање СРЈ

Одликовања
Орден братства и јединства са сребрним венцем
Орден за војне заслуге са златним мачевима Орден народне армије са сребрном звездом
Орден рада са сребрним венцем
Орден рада са сребрним венцем
Орден за војне заслуге са сребрним мачевима

Милорад Прелевић (Рисан, 19. март 1932Београд, 8. мај 2007) био је генерал-мајор у резерви Војске Југославије и војни историчар.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен 19. марта 1932. године у Рисну, од оца Марка капетанa I класе Југословенске војске и мајке Љубице. У том периоду његов отац је службовао у 10. бококоторском пуку. Завршио је основну школу, гимназију и Филозовски факултет (смер историја и латински језик). По завршетку факултета одлази у Школу резервних официра АРЈ ПВО у Задру да бих по завршетку школовања био примљен у активну војну службу и произведен у чин потпоручника. Прве командне дужности обављао је у артиљеријским јединицама РВ и ПВО ЈНА, да бих по потреби службе био распоређен на дужност у Војном музеју, у којем је провео тридесет година. Последња дужност била му је заменик начелника Војног музеја и са те позиције је пензионисан. Током службе редовно је унапређиван у све чинове закључно са чином пуковника. Након престанка активне војне службе током 1999. године ставио се на раполагање Војсци Југославије те је након НАТО агресије на Савезну Републику Југославију унапређен у чин генерал-мајора у резерви.[1]

Рад у Војном музеју[уреди | уреди извор]

Као истактнути музејски радник опремио је 9 музеја у Подгорици, Крагујевцу, Сарајеву, Петрињи, Лазаревцу, Марибору, Стуганику, Текеришу и Београду. Такође је аутор Српске куће на острву Крфу. Био је аутор 16 тематских изложби у Београду, Паризу, Новом Саду, Монтреалу, Нишу, Ници и многим гарнизонима широм Југославије. Извршио је музеолошку обраду 3200 музејских предмета наоружања, 8000 различитих музејских предмета Војног музеја из НОР-а, стручно је обрадио комплетне збирке у 14 музеја (Београд, Сарајево, Цетиње, Подгорица, Нови Сад, Славонски Брод, Зрењанин, Краљево, Чачак, Пожаревац, Осијек, Крагујевац, Лесковац и Прокупље). Стручно је обрадио оружије српске и црногорске војске које је запленила аусторугарска војска у Првом светском рату и које је у поседу Војног музеја у Бечу. Такође је сачинио детљни статистички преглед од 8600 историјских, балистичких и тактичко-техничких података целокупног пешадијског и артиљеријског наоружања Србије 18531918. године.

Био је предавач на многим школама и учествавао на више семирана и конгреса историчара. За Радио Београд припремио је серију емисија из даље и ближе прошлости Србије и Југославије. Такође је био стручни консултант у више дугометражних филмова и као аутор или коаутор десетак документарних филмова. Био је активни члан или председник многих удружења, секција и друштава.

Преминуо је 8. маја 2007. године у Београду.[2]

Библиографија[уреди | уреди извор]

Књиге[уреди | уреди извор]

  • Маршал Тито, Београд 1977.
  • Бранили су заставу отаџбине, Београд 1978.
  • Срби на Крфу 1916-1918, Београд 1998.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Антић, Бошко; Томановић, Радован; Фезер, Бранко; Шкрбић, Петар (2012). Генерали и адмирали Србије 1981-2011. Београд: Клуб генерала и адмирала. ISBN 978-86-915585-0-5. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]