Милош Вучевић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Милош Вучевић
Milos Vucevic cropped.JPG
Биографија
Датум рођења1974.
Место рођењаНови Сад,
 СФР Југославија
ПребивалиштеНови Сад
ДржављанствоСрбија
СупружникМаја Вучевић
ДецаМихаило Вучевић
Данило Вучевић
Професијаадвокат
УниверзитетПравни факултет Универзитета у Новом Саду
Политичка
партија
Српска напредна странка
2012 — тренутни.
ПретходникИгор Павличић

Милош Вучевић (Нови Сад, 1974) српски је политичар, градоначелник Новог Сада и потпредседник Српске напредне странке. Градоначелник Новог Сада је постао после локалних избора 2012. На 4. скупштини Српске напредне странке одржане 28. маја 2016. изабран за потпредседника странке.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 1974. године у Новом Саду. Основну школу је похађао у Новом Саду, а потом је завршио гимназију „Јан Колар“ у Бачком Петровцу и дипломирао на Правном факултету у Новом Саду 1999. године. Адвокатуром се бави од 1999. године у својој приватној адвокатској канцеларији. Председник је Градског одбора Српске напредне странке Нови Сад. За председникa Градског одбора Српске напредне странке у Новом Саду изабран је на изборима унутар странке на локалном нивоу одржаним 2011. године.За градоначелника Града Новог Сада изабран је у септембру 2012. године након чега престаје да се бави адвокатским послом. Био је члан Управног одбора Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) од 2015. до 2016. године. Након локалних избора, 2016. године, Милош Вучевић у другом узастопном мандату, поново је изабран за градоначелника Новог Сада. Те године постаjе и потпредседник Српске напредне странке.

Добитник је више признања, међу којима су и Повеља почасног сенатора Сената привреде Србије из 2014. године. Исте године добија и награду „Капетан Миша Анастасијевић“, која му је уручена као лидеру градске управе, за промоцију европских вредности живота у Новом Саду. Две године касније, 2016. године, те вредности су потврђене и проглашењем Новог Сада за Омладинску престоницу Европе 2019. и Европску престоницу културе 2021. Добитник је признања „Бела голубица“ у оквиру програма „Тесла Глобал форума“. Носилац је Ордена Светог владике Максима Епархије сремске као и грамате признања и захвалности Епархије бачке, за изузетан допринос у развоју духовног и црквеног живота.

Дан Града Новог Сада обележава се 1. фебруара. Поводом обележавања 270 година Града, 2018. године, Милош Вучевић о том историјском континуитету рекао је следеће:

„Moжeмo бити пoнoсни нa 270 гoдинa бoрбe зa Нoви Сaд, 270 гoдинa успoнa и пaдoвe кoje je Нoви Сaд дoживeo кao и мнoги други грaдoви, aли oнo штo мoждa издвaja Нoви Сaд je чињeницa дa je успeo дa спojи ствaри кoje нa први пoглeд ниje лaкo усклaдити. Увeк je биo прeпoзнaт пo прeфиксу мулти кao мултиeтнички, мултикoнфeсиoнaлни, мултикултурaлни“.

Милош Вучевић говори енглески језик. Ожењен, отац Михаила и Данила.[1]

Одликовања[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Биографија Милоша Вучевића Приступљено 18. 5. 2018.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]