Милош Московљевић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Милош Московљевић
Miloš Moskovljević, lingvista.JPG
Филолог Милош Московљевић
Датум рођења1884.
Место рођењаВарна
 Србија
Датум смрти1968.
Место смртиБеоград
 СФРЈ

Милош Московљевић (Варна, новембар 1884Београд, 1968), српски је лингвиста, филолог, политичар, министар. Основну школу и Гимназију завршио је у Шапцу, а Словенску филологију на Београдском универзитету 1908. Студирао је Руски језик у Москви и Петровграду, а докторирао 1928. Запослен је као суплент затим и професор у гимназијама у Нишу и Београду. Милош Московљевић је био опуномоћени министар у Ослу и Каиру, народни посланик, министар. Бавио се научним и књижевним радом. Говорио је руски, немачки, француски и енглески језик.

Дела[уреди | уреди извор]

Др. Московљевић је објавио 123 стручна и научна рада. Писац је „Речника савременог српскохрватског књижевног језика с језичким саветником” из 1966. године, који садржи око 50.000 одредница.[1] Мало после издавања Речник је забрањен одлуком Окружног суда у Београду, формално због дефиниција неких речи (нпр. мај, Илиндан, обзнана, четник, партизан) које имају негативан однос „према социјализму, нашој револуцији и социјалистичкој изградњи”.[2] Критикован је и додатак речнику, „Језички саветник”, углавном због ауторовог односа према кроатизмима.[3] Један примерак Речника сачувала је ћерка аутора, Олга Московљевић. На основу њега и око тридесет сачуваних примерака, Речник је први пут поново штампан 1990. године.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/sudbina-jednog-recnika.lt.html Судбина једног речника, Политика, 2008
  2. ^ Речник савременог српскохрватског књижевног језика с језичким саветником, Др. Милош С. Московљевић, Напомена уз друго издање (Др. Иван Шијаковић), Аполон, Београд, 1990.
  3. ^ http://www.politika.rs/scc/clanak/451647/Recnici-na-lomaci Речници на ломачи, Политика, 2020

Спољашње везе[уреди | уреди извор]