Милчо Манчевски

Из Википедије, слободне енциклопедије
Милчо Манчевски
Milcho Manchevski.JPG
Милчо Манчевски
Датум рођења (1959-10-18)18. октобар 1959.(58 год.)
Место рођења Скопље
Веб-сајт www.manchevski.com

Милчо Манчевски (Скопље, 18. октобар 1959) је македонски филмски режисер , сценариста,писац, фотограф. Њу Јорк Тајмс укључио је његов филм "Пре кише" (1994) у свом водичу за попис најбољих 1.000 филмова икада направљених. Његов рад такође укључује филмове Прашина (2001), Сенке (2007), Мајке (2010), Бикини Мун (2017), као и кратке Крај Времена (2017), Четвртак (2013) Македонија Вечна (2009), Тенеси (1991) и 1.73 (1984). Манчевски је написао две фотографске изложбе, фикцију, есеји и сценске уметности. Његов је рад имао преко 250 фестивалских пројекција (укључујући Венецију, Берлин, Торонто, Сао Паоло, Истанбул, Токио, Јерусалим, Хонг Конг, Стокхолм, итд). Његови су филмови дистрибуирани у више од 50 земаља.Његов рад је укључен у наставне програме бројних универзитета и био је предмет две академске конференције (У Фиренци и Лајпцигу), а има и почасни докторат Московског ВГИК-а. Предаје на постдипломској школи "Feirstein" на Брооклин колеџу на Градском универзитету у Њујорку..Његове претходне наставне позиције укључују Шангајско универзитет у Кини, ВГИК у Москви, ЕИЦТВ на Куби, Универзитет у Валладолиду, Институт за напредне студије Мађарске и Школа уметности Тиш на Универзитету у Њујорку.

Биографија[уреди]

Студирао је историју уметности и археологије на Филозофском факултету у Скопљу пре него што се преселио у САД и 1983. године дипломирао на Факултету за филм и фотографију на Универзитету у Јужном Илиноису.

Манчевски је аутор књиге „Дух моје мајке“ (мкд. Духот на мајка ми), издата у Њујорку, текстова бенда Бастион, као и већег броја музичких спотова и реклама. Појављује се као глумац у неколико филмова и у једној позоришној представи.

Добитник је више награда и признања. Филм Пре кише (1994) је добио више од 30 награда, између осталог, награђен је Златним лавом за најбољи филм на Фестивалу у Венецији. Филм је био номинован за Оскар у категорији најбољи страни филм.

Тренутно ради као универзитетски професор у Америци, а током лета 2008. године је посетио Београд да би присуствовао ретроспективи својих филмова и одржао низ предавања младим уметницима.

Филмови[уреди]

Краткометражни[уреди]

Спољашње везе[уреди]