Мимодрама

С Википедије, слободне енциклопедије

Мимодрама је драма која се изводи без речи, само помоћу фацијалне експресије - пантомиме. Може се изводити уз музичку пратњу или без ње.

Термин мимодрама се први пут користи у Cirque Olympique у Паризу који су основали браћа Лорент Франкони (1776—1849) и Хенри Франкони (1779—1849). Циркушки извођачи су добили дозволу да уз своје индивидуалне преформансе изведу додатне представе у којима су плесали и певали. Џулс Џенин је назвао преформанс "коњаничком драмом". Касније су новонасталу форму преузели други циркуси и театри у свету попут Ешлијевог амфитеатра у Лондону, Краљевског позоришта у Берлину и многи други.

Марсел Марсо је основао Међународну школу мимодраме (фр. École Internationale de Mimodrame) у Паризу 1978. године и у њој су се људи обучавали за извођење пантомиме, мимодраме, драме, класичног плеса, али се предавало и мачевање.

Литература[уреди | уреди извор]

  • L. S.: Mimodrama. In: Karl Herloßsohn (Hrsg.): Allgemeines Theater-Lexikon oder Encyklopädie alles Wissenswerthen für Bühnenkünstler, Dilettanten und Theaterfreunde. Band 5: Kette bis Niais. Expedition des Theater-Lexikons, (1846). стр. 291f.
  • Constraction a Mime Piece or Mimodrama. Appendix C in: Annette Lust: Bringing the Body to the Stage and Screen: Expressive Movement for Performers. Scarecrow, Lanham. 2011. ISBN 978-0-8108-8212-6. стр. 281.ff