Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске је једно од министарстава Владе Републике Српске које се бави економским односима и координацијом истих унутар Републике Српске. Садашњи министар је Игор Видовић.

Раније се називало Министарство за економске односе и координацију Републике Српске.

Надлежности[уреди]

Главни задатак министарства за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске је да врши управне и друге стручне послове који се односе на: унапређење економских односа Републике Српске са иностранством; припрему и праћење (мониторинг) страних улагања у Републици Српској; координацију инвестиционих захтјева кроз дефинисање, промоцију и реализацију конкретних програма и пројеката у Републици Српској; оснивање и рад представништава страних фирми у Републици Српској; послове у вези са сукцесијом бивше СФРЈ и заштитом интереса привредних субјеката из Републике Српске; координацију активности на побољшању пословног окружења за прилив страних улагања, промоцији потенцијала Републике Српске у иностранству.

Организација[уреди]

Организационе јединице у саставу Министарства су:

  1. Ресор за европске интеграције;
  2. Ресор за економску сарадњу;
  3. Ресор за регионалну и институционалну сарадњу;
  4. Секретаријат Министарства;

Историја[уреди]

Некадашње Министарство за економске односе и координацију Републике Српске је у складу са одлукама Владе Републике Српске од 30. јула 2009. године промијенило назив у Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске.

Досадашњи министри[уреди]

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]