Министар-предсједник Холандије

С Википедије, слободне енциклопедије

Министар-предсједник Холандије (хол. Minister-president van Nederland) је предсједавајући Савјета министара Холандије, предсједавајући Кабинета Холандије и предсједавајући Савјета министара Краљевине Холандије. Истовремено је и министар општих послова.

Због његових ограничених овлашћења, министра-предсједника често описују као првог међу једнакима (лат. Primus inter pares). Премијер предсједава седмичним састанцима Савјета министара Холандије и руководи његовим радом. Премијер је такође министар општих послова који игра веома важну улогу у координацији владине политике. Премијер је одговоран за краљевски дом и седмично се састаје са краљицом ради рјешавања текућих послова. Премијер служи и као владин „портпарол“. Након сваке владине сједнице, премијер заказује прес-конференцију на којој говори о питањима која су разматрана.

Министар-предсједник је предсједавајући Савјета министара Краљевине Холандије и тако се бави и пословима који се тичу држава у саставу Краљевине које се налазе у Карибима. Ове независне државе имају своје засебне премијере.

Види још[уреди | уреди извор]