Пређи на садржај

Минотаур

С Википедије, слободне енциклопедије
Тезеј убија Минотаура

Минотаур је митолошко биће које је полу бик полу човек који је имао људско тело и главу бика. Он је у ствари син краљеве жене Пасифаје и светог белог бика.

Краљ Минос је покушао да превари Посејдона и није жртвовао белог бика кога му је он послао, па је Минотаур био Посејдонова казна Миносу.

Краљ Минос, жалећи због његове ружноће, а и како би га сакрио, на предлог пророчице у Делфима, позвао је Дедала да сагради лавиринт, касније познат као кнососки лавиринт, из којег је немогуће изаћи. Минотаур је лутао лавиринтом и хранио се грчким младићима и девојкама из Атине које је на Крит сваких девет година слао атински краљ Егеј као искупљење, пошто је на Олимпијским играма у Атини убио Миносовог сина Андрогеја. Од тог данка у крви Атину је спасио Егејев син, принц Тезеј који се јавио добровољно да буде послат у лавиринт заједно са другим жртвованим младићима и који је тамо, уз помоћ Миносове ћерке Аријадне убио Минотаура.[1] Тезеју је помогла краљева ћерка Аријадна, која му је рекла да се из лавиринта може изаћи на само један начин: да се клупко конца одмотава од почетка лавиринта те да се онда по њему враћа.[2][3][4]

Минотаур је грчки за Миноски Бик. Бик је још знан као Астериус или Астерион, име које је делио са Миносовим очухом.

Минотаур је у класичној уметности представљен са телом човека и главом и репом бика. Новчићи ковани на Криту из петог века приказују лавиринтне шаре које окружују главу богиње са венцем од жита, главу бика, или звезду.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Антички свет
  2. ^ „Minotaur Greek mythology”. Britannica. Приступљено 29. 1. 2021. (језик: енглески)
  3. ^ „Minotaur”. Hrvatska enciklopedija. Приступљено 29. 1. 2021. (језик: хрватски)
  4. ^ „Minotaur”. Greek Mythology. Приступљено 29. 1. 2021. (језик: енглески)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Мит о Минотауру