Мирко Лалатовић

Мирко Лалатовић
Mirko Lalatovic.jpg
Мирко Лалатовић
Датум рођења1904
Место рођењаСтрашевина, код Никшића
Књажевина Црна Гора
Датум смрти1945. (41 год.)
Место смртиЛогор Јасеновац
НД Хрватска
ВојскаЈугословенска војска и Југословенска војска у отаџбини
Битке/ратовиДруги светски рат

Мирко Лалатовић (19041945), војни пилот, мајор Југославенске војске и шеф Другог одсека Оперативног одељења Врховне Команде Југословенске војска у отаџбини

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 1904. године у приградском насељу Страшевина, код Никшића.

Завршио је војне школе и био војни пилот. Имао је чин генералштабног ваздухопловног мајора Југословенске војске. Био је на служби у оперативном одсеку Генералштаба ваздухопловства војске Краљевине Југославије. У току Априлског рата, 1941. године, неколико дана пре капитулације авионом је побегао у иностранство. Половином 1941. године пребачен је у Савезничку команду у северној Африци.

Заједно са мајором Захаријем Остојићем, налазио се у саставу прве Савезничке војне мисије у Југославији, коју је предводио мајор Бил Хадсон и која се 21. септембра 1941. године искрцала у близини Петровца на мору. После тога је дошао у штаб Драже Михаиловића на Равној гори.

Од краја 1941. па све до краја априла 1945. године био је шеф Другог одсека Оперативног одељења Врховне Команде Југословенске војска у отаџбини (ЈВуО). Током пролећа 1942. године руководио је радио-везом са иностранством.

Крајем марта 1945. године придружио се командантима који су напустили Дражу Михаиловића и са њима кренуо у пробијање на запад, у сусрет Савезницима. Његову и Остојићеву групу су разоружале усташе на Лијевчем пољу и потом одвели у логор Јасеновац.

Заједно са мајором Захаријем Остојићем убијен је у Јасеновцу, крајем априла 1945. године.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]