Мирко Лалатовић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Мирко Лалатовић
Mirko Lalatovic.jpg
Мирко Лалатовић
Датум рођења 1904
Место рођења Страшевина, код Никшића
 Књажевина Црна Гора
Датум смрти 1945. (41 год.)
Место смрти Логор Јасеновац
Хрватска НД Хрватска
Војска Југословенска војска и Југословенска војска у отаџбини
Битке/ратови Други светски рат

Мирко Лалатовић (19041945), војни пилот, мајор Југославенске војске и шеф Другог одсека Оперативног одељења Врховне Команде Југословенске војска у отаџбини

Биографија[уреди]

Рођен је 1904. године у селу Страшевина, код Никшића.

Завршио је војне школе и био војни пилот. Имао је чин генералштабног ваздухопловног мајора Југословенске војске. Био је на служби у оперативном одсеку Генералштаба ваздухопловства војске Краљевине Југославије. У току Априслког рата, 1941. године, неколико дана пре капитулације авионом је побегао у иностранство. Половином 1941. године пребачен је у Савезничку команду у северној Африци.

Заједно са мајором Захаријем Остојићем, налазио се у саставу прве Савезничке војне мисије у Југославији, коју је предводио мајор Бил Хадсон и која се 21. септембра 1941. године искрцала у близини Петровца на мору. После тога је дошао у штаб Драже Михаиловића на Равној гори.

Од краја 1941. па све до краја априла 1945. године био је шеф Другог одсека Оперативног одељења Врховне Команде Југословенске војска у отаџбини (ЈВуО). Током пролећа 1942. године руководио је радио-везом са иностранством.

Крајем марта 1945. године придружио се командантима који су напустили Дражу Михаиловића и са њима кренуо у пробијање на запад, у сусрет Савезницима. Његову и Остојићеву групу су разоружале усташе на Лијевче поље и потом одвели у логор Јасеновац.

Заједно са мајором Захаријем Остојићем стрељан је у Јасеновцу, крајем априла 1945. године.

Лалатовићев унук је бивши тренер Црвене звезде Ненад Лалатовић.[тражи се извор]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Референце[уреди]