Мирко Лалатовић

С Википедије, слободне енциклопедије
Мирко Лалатовић
Мирко Лалатовић
Лични подаци
Датум рођења1904
Место рођењаСтрашевина, код Никшића, Књажевина Црна Гора
Датум смрти1945. (41 год.)
Место смртиЛогор Јасеновац, Краљевина Југославија (дејуре)
НДХ (дефакто)
Војна каријера
ВојскаЈугословенска војска и Југословенска војска у отаџбини
Учешће у ратовимаДруги светски рат

Мирко Лалатовић (Страшевина, 19041945) био је војни пилот, мајор Југославенске војске и шеф Другог одсека Оперативног одељења Врховне Команде Југословенске војска у отаџбини

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 1904. године у приградском насељу Страшевина, код Никшића.

Завршио је војне школе и био војни пилот. Имао је чин генералштабног ваздухопловног мајора Југословенске војске. Био је на служби у оперативном одсеку Генералштаба ваздухопловства војске Краљевине Југославије. У току Априлског рата, 1941. године, неколико дана пре капитулације авионом је побегао у иностранство. Половином 1941. године пребачен је у Савезничку команду у северној Африци.

Заједно са мајором Захаријем Остојићем, налазио се у саставу прве Савезничке војне мисије у Југославији, коју је предводио мајор Бил Хадсон и која се 21. септембра 1941. године искрцала у близини Петровца на мору. После тога је дошао у штаб Драже Михаиловића на Равној гори.

Од краја 1941. па све до краја априла 1945. године био је шеф Другог одсека Оперативног одељења Врховне Команде Југословенске војска у отаџбини (ЈВуО). Током пролећа 1942. године руководио је радио-везом са иностранством.

Крајем марта 1945. године придружио се командантима који су напустили Дражу Михаиловића и са њима кренуо у пробијање на запад, у сусрет Савезницима. Његову и Остојићеву групу су разоружале усташе на Лијевчем пољу и потом одвели у логор Јасеновац.

Заједно са мајором Захаријем Остојићем убијен је у Јасеновцу, крајем априла 1945. године.

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]