Мирче Ацев

Из Википедије, слободне енциклопедије
За друга значења, погледајте Мирче Ацев (вишезначна одредница).
МИРЧЕ АЦЕВ
Мирче Ацев
Мирче Ацев
Датум рођења 26. септембар 1915.
Место рођења Ореовац, код Прилепа,
Србија Краљевина Србија
Датум смрти 4. јануар 1943.(1943-01-04)(27 год.)
Место смрти Скопље,
Бугарска Краљевина Бугарска
Професија студент права

Члан КПЈ од 1939.
Учешће у ратовима Народноослободилачка борба

Народни херој од 29. јула 1945.

Мирче Ацев (Ореовац, код Прилепа, 26. септембар 1915Скопље, 4. јануар 1943), студент права, један од организатора Народноослободилачке борбе у Македонији и народни херој Југославије.

Биографија[уреди]

Рођен је 20. октобра 1915. године у селу Ореовац, код Прилепа. Потиче из познате породице Ацев, која је генерацијама водила ослободилачку борбу македонског народа. Име је добио по стрицу — војводи устаничке чете за време Илинденског устанка против османлијске власти у Македонији. Његова рођена сестра Вера Ацева, такође је била учесница Народноослободилачке борбе и проглашена је за народног хероја.

Основну школу завршио је у Ореовцу, и уписао гимназију у Прилепу. Био је принуђен да напусти школовање у Прилепу и одлази у Битољ где је матурирао 1937. године. Уписује Правни факултет у Београду где се прикључује организацији напредних студената, којом је руководила Комунистичка партија Југославије. Био је активан у друштву напредних Македонаца „Вардар“ у Београду. Ту је упознао Кузмана Јосифовског-Питу и Страшу Пинџура.

Биста Мирче Ацева, Парк Револуције у Прилепу.

Члан Комунистичке партије Југославије постао је 1939. године. Био је задужен за организацију и руковођење студентском колонијом у Охриду. Године 1939. формирао је прву партијску организацију у граду и први Месни комитет. Од августа 1940. до априла 1941. године био је у илегали, најпре у Београду, а затим у Скопљу. У то време радио је у техници Покрајинског комитета КПЈ за Македонију.

Првих месеци после окупације Краљевине Југославије, налазио се у Прилепу, где је радио на припремању устанка. Од јула 1941. године, по налогу Партије, прешао је у Крушево. Октобра 1941. године постао је члан Покрајиснког комитета КПЈ за Македонију. Крајем 1941. и почетком 1942. године, био је инструктор Покрајинског комитета у Битољу.

У пролеће 1942. године постао је секретар привременог Покрајинског комитета КПЈ за Македонију. Заједно са Кузманом Јосифовским организовао је формирање неколико нових партизанских одреда. У септембру 1942. године заједно са Страшом Пинџуром отишао је на терен обилази партизанске одреде и партијске организације у Велесу и Прилепу. Сасвим случајно 19. децембра 1942. године у Велесу ухапшени су од стране бугарске полиције. После дугог физичког мучења и херојског држања, без судске пресуде, обојицу је убила бугарска полиција 4. јануара 1943. године у Скопском затвору.[1]

Указом Председништва Антифашистичког већа народног ослобођења Југославије (АВНОЈ), 29. јула 1945. године, заједно са Страшом Пинџуром, проглашен је за народног хероја.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Личности – Мирче Ацев, приступљено 10. 7. 2014.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]