Мисија (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије
Мисија
Филмски постер
Изворни насловThe Mission
РежијаРоланд Џофи
СценариоРоберт Болт
ПродуцентФернандо Гија
Дејвид Патнам
Главне улогеРоберт де Ниро
Џереми Ајронс
МузикаЕнио Мориконе
Продуцентска
кућа
Ворнер брадерс
Година1986.
Трајање126 минута
Земља Уједињено Краљевство
Језикенглески
IMDb веза

Мисија (енгл. The Mission) је британски филм из 1986. редитеља Роланда Џофија и сценаристе Роберта Болта. У главним улогама су Роберт де Ниро и Џереми Ајронс. Радња прати језуитску мисију у 18. веку у Јужној Америци. Музику је написао Енио Мориконе. Филм је освојио Златну палму и Оскара за најбољу фотографију.

Језуити граде мисију и покрштавају јужноамеричко племе у џунглама Бразила. Када Шпанија прода Бразил Португалу, свештеници и домороци морају да раде заједно да би одбранили своју мисију.

Радња филма[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

Филм је смештен у 18. век, кад језуитски мисионари у Јужној Америци успостављају мисије независне од шпанске власти како би домороце превели на хришћанство. У центру приче је шпански језуитски свештеник, отац Габријел (Џереми Ајронс), који долази у јужноамеричку џунглу како би саградио мисију и преобратио локалне Индијанце Гварани на хришћанство.

После му се придружује некадашњи португалски плаћеник, Родриго Мендоза (Роберт де Ниро), који види језуитску мисију као уточиште и место искупљења због убиства свог брата.

Мендоза и Габријел покушавају одбранити заједницу од окрутних португалских колонизатора (који покушавају поробити Гвараније), Габријел ненасилним методама, а Мендоза својим војничким вештинама. Мисија, која је донедавно била под шпанском заштитом, предата је Португалцима, док је Ватикан (којег представља папин посланик Алта Мирано) наредио језуитима да се повуку с територије изнад водопада.

Коначно, комбиновани шпански и португалски напад завршава уништењем мисије, многи су домороци побијени, као и свештеници. Мендоза, који умире спасавајући индијанско дете на мосту, коначно проналази искупљење које је тражио.[1][2]

Улоге[уреди | уреди извор]

Улога Глумац
Роберт де Ниро Родриго Мендоза
Џереми Ајронс Отац Габријел
Реј Маканали Кардинал Алтамирано
Ејдан Квин Фелипе Мендоза
Лијам Нисон Филдинг

Награде[уреди | уреди извор]

Филм је номиниован за Оскара за режију, монтажу, музику, костимографију и камеру, а престижна награда припала је директору фотографије Chrisu Mengesу; филм је освојио и неколико Златних глобуса, награду БАФТА, а у Кану је освојио Злантну палму.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Мисија”. Мој Тв. Приступљено 25. 1. 2020. 
  2. ^ „Мисија”. Тв Профил. Приступљено 25. 1. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]